Publisert 13. februar 2007

Norske myndigheter har lagt bort frasen om at Russland ikke utgjør noen trussel mot Norge. Nå beskrives landet igjen som en trussel – også militært.

NTB

Aftenposten har gått gjennom taler og rapporter fra sentrale hold i forsvarssammenheng som dokumenterer en ny holdning i forhold til Russland.

Lengst går Forsvarets forsvarsinstitutt (FFI), som i en fersk rapport identifiserer Russland som en «militær trussel». Ikke med tanke på en invasjon, men en begrenset, militær aksjon.

Også forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen (Ap) og sjefen for den militære E-tjenesten, generalmajor Torgeir Hagen, endrer ordbruken i forhold til Russland. Begge understreker at sannsynligheten fortsatt er liten for russisk maktbruk, men sier at militær opprustning ikke kan overses.

I år vil Russland bruke 210 milliarder kroner på Forsvaret, 23 prosent mer enn i fjor, blant annet på nye raketter og fly.

– Norges sikkerhets- og forsvarspolitiske problemstillinger må og bør formes av hva som skjer hos naboen i øst, sier Hagen, ifølge Aftenposten.

Statssekretær Espen Barth Eide (Ap) i Forsvarsdepartementet understreker at det ikke er snakk om tilbakevending til en ny kald krig.
– Stormakten Russland er tilbake på den internasjonale scene med krav om innflytelse og respekt for sin egenart. Dette blir viktig for oss i utformingen av vår politikk overfor Russland, som må kombinere samarbeid og fasthet, sier Barth Eide.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger