Publisert 25. januar 2008

Russland og Serbia har undertegnet en omfattende avtale om energisamarbeid. Som ledd i avtalen kjøper det russiske gassmonopolet Gazprom 51 prosent av aksjene i det serbiske oljemonopolet NIS.

NTB

Gazprom skal dessuten bygge en stor ny gassrørledning gjennom Serbia til Sør-Europa, heter det i avtalen. Den ble undertegnet i nærvær av Russlands president Vladimir Putin og hans serbiske kollega Boris Tadic i Moskva fredag.

Avtalen utvider ifølge diplomater det allerede sterke og strategisk viktige samarbeidet mellom Russland og Serbia. Putin benyttet fredagens seremoni til å slå fast at russerne er sterke motstandere av at Kosovo ensidig erklærer seg selvstendig.

– I løpet av dagens samtaler har jeg igjen bekreftet at Russland er kategorisk motstander av en slik ensidig erklæring, framholdt den russiske presidenten overfor mediefolk. Han forsikret serberne om at Russland er deres «pålitelige venn og partner».

Boris Tajic og Serbias statsminister Vojislav Kostunica takker begge Putin for russernes støtte i Kosovo-spørsmålet. Tajic tilføyde at serberne alltid vil forsvare sine interesser i Kosovo, men at det vil skje på folkerettens grunn.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger