Publisert 5. mars 2008

Det russiske gassmonopolet Gazprom og Ukrainas statlige energiselskap Naftogaz er enige om at gassleveransene skal tilbake til normalt nivå.

NTB

Det ukrainske selskapet fastholder også at leveringen av russisk gass som går via Ukraina til Europa, kommer til å fortsette som normalt.

«Begrensninger på gassleveranser til Ukrainas konsumenter er opphevet», skrev Gazprom og Naftogaz i en felles uttalelse onsdag.

Gjennombruddet skal ha kommet etter en telefonsamtale mellom Ukrainas president Viktor Jusjtsjenko og hans russiske kollega Vladimir Putin.

Gazprom kuttet leveransene av gass med 25 prosent mandag og ytterligere 25 prosent tirsdag. Kuttene ble innført på grunn av den langvarige striden om nedbetaling av den ukrainske gassgjelden til Russland.

– Ingen beskjed

Ukrainas statsminister
Julia Timosjenko.
Pressefoto

– Ukraina vil overholde alle avtaler om å la russisk gass krysse landet på vei til kunder lenger vest i Europa, lovet Ukrainas statsminister Julia Timosjenko tidligere onsdag.
– Vi kan verken gi eller ta, vår rolle er bare å transportere. Russerne avgjør mengden, framholdt hun.

Men samtidig hevdet Gazprom at Ukrainas statlige energiselskap Naftogaz hadde varslet at mindre gass ville bli transportert vestover.

I Brussel sa EU-kommisjonens talskvinne Marilyn Carruthers at ingen der har hørt noe om kutt i leveransene av russisk gass via Ukraina. Hvis det er snakk om noe slikt, må EU få beskjed om det direkte fra Kiev – og noen slik beskjed forelå onsdag ikke, framholdt hun.

Men Gazproms anklager tilspisset konflikten.

Fjorårets pris?
Gazprom har krevd at ukrainerne undertegner en forpliktende avtale om nedbetaling av gassgjelden, som er beregnet til over tre milliarder kroner.

Julia Timosjenko lovet onsdag at ukrainerne vil betale fjorårets gjeldende pris for gassen landet har mottatt hittil i år, siden det ikke foreligger noen avtale for årets leveranser.

Fjorårsprisen lå på 179,50 dollar, eller vel 925 kroner per 1.000 kubikkmeter.

Men ifølge nyhetsbyrået AP vil russerne etter alt å dømme komme til å kreve en høyere pris for gassen som er levert etter årsskiftet.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger