Publisert 4. januar 2006

Ukraina får tilgang på rimelig gass og striden med Russland og gassgiganten Gazprom er løst. Samtidig er EU-landene garantert sikre gassleveranser i lang tid fremover.

NTB

Avtalen mellom Gazprom og det ukrainske selskapet Naftogaz var i havn onsdag formiddag, men i kulissene var det de sentrale myndigheter som trakk i trådene.

Den innfløkte avtalen er utformet slik at verken russerne eller ukrainerne mister ansikt.

Prisforlangendet fra Gazprom på 230 dollar for 1.000 kubikkmeter gass står ved lag, men ukrainerne får importere gass fra de sentralasiatiske republikkene for 95 dollar. Samtidig ble det oppnådd enighet om å øke transittavgiften for russisk gass over ukrainsk territorium med 47 prosent.

– Vi er kommet fram til en avtale som sikrer interessene til Gazprom, og vi er fornøyde, sa Aleksej Miller, som er toppsjef i Gazprom, på en pressekonferanse i Moskva. Avtalen gjelder for fem år, og lederen for Naftogaz, Oleksej Ivtsjenko, hadde all grunn til å juble.

Harde anklager
Gasskrigen mellom Russland og Ukraina ble akutt 1. januar da Gazprom stengte kranene til Ukraina og reduserte gassforsyningene til EU for å presse Ukraina i prisspørsmålet. Det førte temmelig raskt til skarpe reaksjoner fra vest, og både EU og USA arbeidet aktivt for å få partene tilbake til forhandlingsbordet.

Flere EU-land får mesteparten av sin gass fra Russland og rørledningene går over ukrainsk område. Når russerne i tillegg anklaget Ukraina for å «stjele» gass fra transittledningene førte det til mer vondt blod mellom de gamle samarbeidspartnerne.

Forhandlingene i Moskva mellom representanter for de to gasselskapene begynte tirsdag kveld og førte til en kjærkommen løsning på prisspørsmålet, som hele avtalen var avhengig av.
Gazprom har fått aksept for at prisen på russisk gass til Ukraina blir økt til 230 dollar for 1.000 kubikkmeter. Det er en kraftig økning fra de 50 dollar som har vært normen de seneste år.
Ukrainerne har hele tiden understreket at landet over tid vil betale markedspris, men vil ikke akseptere at bortfallet av billig subsidiert gass skjer over natten.

Innfløkt avtale
Den nye ordningen blir at Naftogaz kjøper gass fra Turkmenistan, Kasakhstan og Usbekistan til en pris av 95 dollar for 1.000 kubikkmeter. Denne gassen går i russiske rørledninger.

Avtalen går ut på at all gass fra Gazprom og selskapets sentralasiatiske partnere selges for 230 dollar per 1.000 kubikkmeter. Men det opprettes et nytt joint venture-selskap, RosUkrEnergo, som står for salget. Ukraina har sikret seg rett til å kjøpe all gass til eget bruk fra dette selskapet for 95 dollar per 1.000 kubikkmeter gass.

Ukraina har hatt transittavgiften for russisk gass vestover til EU som ett av sine viktige trumfkort. Under forhandlingene i Moskva lyktes det å få avgiften opp fra 1,09 til 1,60 dollar per 1.000 kubikkmeter gass transportert over 100 kilometer.

Den ukrainske delegasjonen ble møtt med hatske utfall da den kom til Moskva tirsdag. Russernes anklager om ulovlig tapping av gass fra ledningsnettet og påstander om rent tyveri av gass skapte ikke det beste forhandlingsklima.

Press mot Russland
Tyskland, som er Russlands viktigste handelspartner i EU og den største avtaker av russisk gass, gikk mandag hardt ut og understreket at forholdet mellom de to land kunne bli skadelidende hvis gasskrigen fortsatte.

Russland har i lange tider vært betraktet som en troverdig partner og en pålitelig leverandør av energi. Og president Vladimir Putin setter hele sin prestisje inn på at dette bildet ikke skal ødelegges, nå som han har formannskapet i G8-gruppen.

USA har fulgt gasskrigen meget nøye og Bush-administrasjonen har hatt kontakt både med EU og de stridende partene Russland og Ukraina i denne betente saken.

– Det er ikke bare energisikkerhet som er tema. Spørsmålet blir også om Russland bruker energiforsyninger som politisk storslegge mot et demokratisk naboland, sier Sean McCormack, talsmann i amerikansk UD til nyhetsbyrået AFP.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger