Publisert 4. februar 2000

Siemens fortsetter subseasatsingen og har i dag kunngjort oppkjøpet av de to norske selskapene Poseidon Group og Bennex Group.

Poseidon har blant annet vært med på subseakompresjonspilotprosjektet til Ormen Lange. (Foto: Alf Inge Molde)

Selger av begge selskapene er Subsea Technology Group AS (hovedsaklig eid av Hitec Vision Private Equity AS). Ingen av partene har gått ut med en prislapp på transaksjonen, men Bennex og Poseidon hadde i 2009 en samlet omsetning på rundt 600 millioner kroner.

– Vi har en prosess hvor vi identifiserer egne teknologigap og ser hva som skal til for å fylle dem, og disse oppkjøpene passer rett inn i en slik strategi. Slik begrunner Bjørn Einar Brath, direktør for fagområdet Subsea i Siemens AG overfor oilinfo.no.

– Både Bennex og Poseidon har kompetanse på marinisering og opp mot subsea kompresjon, og vil styrke vår kompetanse på subsea powergrid (subsea kraftdistribusjon). For oss har dette vært et hovedargument i oppkjøpsprosessen, sier han.

Beholder hodene
Poseidon har rundt 140 ansatte og konsulenter på kontorer i Stavanger og Aberdeen, mens Bennex har 160 ansatte fordelt på kontorer i Bergen og Kongsberg, samt i Skottland og USA.

Oppkjøpet fører ikke til nedbemanning i noen av selskapene, understreker Brath.

– Det ligger kompetanse i begge selskapene som vi har bruk for, sier han til oilinfo.no. Vi kan komme til å endre strukturen noe, men vi beholder de ansatte, de gode hodene, sier han.

Ser geografiske synergier
Siemens har i dag etablert et eget teknologisenter i Trondheim for utvikling av de nye løsningene. Same by Trondheim kommer det også en egen fabrikk som skal bygge de nye undervanns kraftsystemene som skal tåle trykk ned til 3000 meters dyp.

Det er likevel ikke sikkert at hele norgesatsingen skal ha sitt utspring fra Trondheim.

– Vi ser store synergier i et samarbeid mot Bergen og Stavanger, så både Bennex og Poseidon ligger strategisk godt til, sier Brath, og føyer til at Siemens både i dag og i tiden fremover har og vil ha tett kontakt med miljøene på Kongsberg.

Tung IOR-satsing
Subsea prosessering på havbunnen vil ventelig revolusjonere olje- og gassbransjen. Siemens tror dette markedet overstige to milliarder euro innen 2020, mye fordi teknologien gjør det mulig å få langt mer olje og gass ut av både nye og eksisterende brønner. økt utvinningsgrad, eller IOR (Increased Oil Recovery), er for tiden et hovedmål for Norges petroleumspolitikk.

– På mange felt kan topsiden være full, og da er alternativet å tenke subsea. Subsea prosessutstyret gir en kraftig boosting av utvinningsgraden, men da trengs det mer strøm. Bruken av våre komponenter muliggjør mer subsea processing – og subsea kompresjon, sier Brath til oilinfo.no, og viser til eksempler på at utnyttelsesgraden av nye subsea felt kan økes fra cirka 35 til 60 prosent ved bruk av Siemens teknologi innen strømdistribusjon for subsea prosessering.

Tror på Brasil, GoM og Vest-Afrika
Brath mener det norske markedet er på topp hva teknologiutvikling angår, men har ambisjoner utover det.

-Den teknologien vi utvikler her skal vi ta ut i verden; vi skal internasjonalisere den, sier han.

– Det er særlig markedene i Brasil, Mexicogolfen (GoM) og Vest-Afrika vi ser på som mest aktuelle i en tidlig fase. På lang sikt, derimot, kan også Shtokman være aktuelt, legger han til, men er tydelig på at Siemens på ingen måte kommer til å sitte med hendene i fanget og vente på Russland.

– Vi ser norsk side av Barentshavet som interessant, men subsealøsninger vil være et alternativ for alle nye felt som bygges ut nå, fordi det er kostnadseffektivt i en utbyggingsfase og har store miljømessige fordeler. Det er derfor vi satser så tungt på dette segmentet, sier han.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger