Publisert 4. februar 2000

RWE-Dea håper Zidane kan forlenge levetiden til Statoils Heidrun-felt, få produksjon på Totals Victoria, muliggjøre et gassrør fra Luva og realisere marginale funn i området.

RWE-Dea håper Heidrun kan bli et tilkntyningspunkt for flere felt i området, og slik åpne mulighetene for utbygging av både Victoria og Luva. (Foto: STATOIL)

Funnet kan låse opp ressurser tilsvarende et halvt Ormen Lange-felt.

Funn på Zidane ble gjort i fjor høst med «Bredford Dolphin». Ifølge operatøren inneholder feltet mellom 9 og 18 milliarder Sm3 gass.

Dette er neppe nok til å forsvare en selvstendig utbygging, men administrerende direktør Hugo Sandal i RWE-Dea Norge tror funnet kan være med på å «låse opp» ressurser på til sammen 200 milliarder Sm3, eller en halv Ormen Lange.

Kan gi mer Heidrun-olje
– Tanken her er enkel: Heidrun har en ganske stor gasskappe, men har slitt med å få økonomi i å få produsert den. Den første tanken i dette puslespillet er med andre ord: vi har en del milliarder kubikkmeter gass som kan bygges ut til Heidrun, og dermed hjelpe i økonomien for å få prosesseringskapasitet og gasstransport fra feltet. I tillegg kan vår gass komme tidlig inn, og slik gjøre at man kan vente med nedblåsning av gasskappen. Det betyr at de kan produsere olje lenger, sier Hugo Sandal til Petro.no, og legger til at han har snakket med Heidrun-operatør Statoil, som har gitt positive tilbakemeldinger.

Men RWE-Deas visjoner stanser ikke der. Selskapet tror også de kan være med å løse to av de største nøttene man forsøker å knekke på norsk sokkel for tiden: Victoria og Luva.

– Litt nordvest for Zidane ligger Totals funn Victoria. Dette har vist seg å være et vanskelig reservoar, men de kan gjerne bygge dette ut mot samme infrastruktur som oss med et par prøveproduksjonsbrønner. Slik får de samlet mer informasjon om reservoaret og få inntekter på samme tid, sier Sandal.

Kan «tip the scale» på Luva
Sandal peker også på Centricas Fogelberg-funn som også ligger i området, med ressurser på mellom fem og ni milliarder Sm3 gass. Dette funnet kan også inngå i en større områdeløsning. Til sammen kan alle disse funnene igjen være med på å trekke lasset ved et gassevakueringsrør på Luva.

Statoils Luva-funn ligger nemlig relativt alene i Vøringsbassenget. En utfordring med prosjektet har vært å få god nok økonomi i det til å bygge en gassrørledning til Ormen Lange-landanlegget i Nyhamna på Aukra. RWE-Dea ønsker å fore gassressursene rundt Heidrun inn i røret, og slik være med å dra lasset for Statoil i Vøringsbassenget.

– Kommer flere felt til, blir det en billigere enhetskostnad for Luva knyttet til eksportrøret, sier Sandal.

Selskapet har hatt møter med både Statoil, Gassco (som har ansvaret for utredningen av gassrøret fra Luva til Nyhamna) og Total, og har også vært i «løselige samtaler» med Centrica. Det er grunn til å tro at både Victoria, Zidane og Luva vil bygges ut som subsea tie-backs til Heidrun.

I tillegg planlegger RWE-Dea også å bore en letebrønn til i Zidane-lisensen, på prospektet Zidane 2. Det kan gi flere ressurser til prosjektet:

– Det er spor av olje i Zidane-1, noe som kan tyde på at gassen fra Victoria har skylt inn i Zidane-1 og skjøvet oljen ut i Heidrun. Zidane-2 ligger på veien fra Victoria til Zidane-1, og dermed er det grunn til å tro at dette også har skjedd i Zidane-2, sier Sandal.

2017
Hvis operatørene for de andre funnene er interessert, når kan RWE-Deas store planer realiseres?

– I stor grad er dette styrt av Luvas Plan for utbygging og drift (PUD), i og med at vi er avhengige av røret derfra. Det betyr at vi kan ha første produksjon i 2017, men hvis Luva ikke leverer PUD blir det ikke noe rør, konkluderer Sandal.

RWE-Dea er operatør i lisens PL435, hvor Zidane-1 og Zidane-2 er. Partnerne er Maersk Oil, Edison International og Noreco, med 20 prosents andel hver.

Artikkelen er hentet fra Petro.no. Både Petro og Oilinfo er en del av mediehuset PETROmedia.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger