Publisert 4. februar 2000

Jarand Rystad mener at skiferrevolusjonen ikke kommer til å skade offshore olje- og gassnæring.

– Det enkle svaret på om skifer er en trussel mot offshore olje og gass er helt enkelt: NEI, sa Jarand Rystad fra analyseselskapet Rystad Energy i går ettermiddag.

– Snarere er det en velsignelse, fortsatte han.

– En viktig debatt
Selv om det enkle svaret var «ingen trussel», lå det et lenger resonnement bak hans konklusjon. Blant annet tok han for seg andre analyser, deriblant fra Goldman Sachs, og fra Harvard-forsker Leonardo Maugeri, og presenterte hvilke punkter Rystad Energy er enig i og hvilke man er uenig i.

– Først av alt vil jeg takke analytikerne for å sette i gang denne debatten. Det trenger vi, åpnet Rystad, før han fortsatte.

– Vi er enige i at konsumveksten vil roe seg ned og til slutt snu. I 2020 vil konsumet fortsatt ligge på omkring 100 m bbl/d (millioner fat om dagen). Vi er også enige i at skiferolje representerer en viktig ny ressurs, som vil utgjøre minst 6,5 m bbl/d i 2020. I tillegg er vi enige i at netto nedgang vil «kun» være to prosent, som vil si 17 millioner fat om dagen. Dette resulterer i at trenger omkring 28 m bbl/d i ny produksjon i 2020, forklarte han.

– Dessuten er vi enige i «new world order»-argumentet, om at USA ikke lenger trenger Midtøsten-olje, sa han videre.

Uenig med andre analytikere
Deretter dukket motargumentene til de forskjellige analytikerne opp, som igjen konkluderer med at skifer ikke vil være en trussel mot offshore, men snarere en velsignelse.

– Vi er uenige i at produksjonskapasiteten kommer til å bli 110 millioner fat om dagen i 2020. Det er ingen troverdige kilder som kan bekrefte dette, verken hos Goldman Sachs eller hos Maugeri, som har brukt utdaterte kilder. Vi tror heller ikke at Saudi Arabia kan overfylle markedet og akseptere 50 dollar fatet over tid. Ytterligere tror vi ikke at oljepristrenden kommer til å ligge på 77 dollar fatet, med skiferkost på 55 pluss ti dollars margin og risiko på 12. Til slutt tror vi ikke det er en risk at vanskelig tilgjengelig og dyre offshore-prosjekter blir dyttet ut av markedet, sa Rystad.

– Det vi tror er at ny olje i 2020 vil være 4 millioner fat skifer om dagen, 17 millioner fra offshore, 2 fra oljesand og 5 millioner fra andre. Det vi konkluderer med er at prisene mest sannsynlig vil bli liggende på samme nivå som de siste to årene, bare mer flyktig. Den andre konklusjonen er at det vil være veldig høy etterspørsel etter offshore olje, og vi trenger absolutt alt det vi kan trenge, sa han.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger