Publisert 4. februar 2000

Det har siden Statoil og Hydros fusjon vært klart at hele det nye selskapet trengte en organisatorisk oppstiver. Nå er planen klar, SAFE er forbanna og StatoilHydro har klokketro.,

ALT ANNET ENN NøGD: SAFEs Terje Nustad
mener den nye planen for organisering av
StatoilHydros offshoreansatte er en katastrofe
for fagmiløet (foto: MAGNUS BIRKENES)
ENDRINGER KOMMER: StatoilHydro skal fullføre
fusjonen med en storstilt reorganisering, på land
og på sokkel (foto: STATOILHYDRO)
BESTE PRAKSIS: StatoilHydros infosjef Ola Morten
Aanestad sier selskapet har avholdt 110 møter om
omorganiseringen, hvor alle var invitert
(foto: OILINFO)

Den nye organisasjonsplanen er enda ikke vedtatt, men skal nå gjennom en grundig diskusjon i samarbeid med de ulike fagorganisasjonene og sentralledelsen.

– Med dette skal vi styrke den operasjonelle delen av StatoilHydro, skape en felles kultur og fullt utnytte vår samlede kunnskap, kommenterer Hilde Merete Aasheim, visepresident i StatoilHydro og leder for omorganiseringen. Selve arbeidet har blitt utført av representanter fra fagforeningene og toppledelsen i selskapet.

Enighet og uenighet
Partene er enige om den nye organisasjonen onshore, som dekker prosessanlegg, raffinerier og terminaler, men enda ikke enige om offshoredelen. Den er mer drastisk, og SAFE og YS er imot den nye avtalen på det punktet. SAFEs leder Terje Nustad er alt annet enn blid:

– Tore Torvund (StatoilHydros visepresident for Undersøkelse og Produksjon Norge, og en av lederne for reorganiseringen, red.) vet ikke hva han holder på med. Det er tydeligvis ingen i StatoilHydros ledelse som vet hvordan man drifter en plattform. Dette er mer negativt enn positivt; de bryter opp fagmiljøer, forsterker problemstillinger mellom land og sokkel, og prøver seg på modeller som ikke fungerer, sier en opprømt Nustad til Oilinfo Weekend.

Den nye organiseringen vil medføre at flere offshoreansatte fortsatt vil ha en plattformtilhørighet, men i større grad være basert på land. Dette, kombinert med bedre planlegging av vedlikeholdsprosedyrer, økt bruk av integrerte operasjoner og en bedre og større kartlegging av kritiske og ikke-kritiske vedlikeholdsprosedyrer, for slik å mer effektivt fordele de ulike gruppene av ansatte. Alt i alt vil dette berøre rundt 7.300 ansatte, melder StatoilHydro.

Villeder aksjonærene
– Dette er bare et stunt for børs og andre lisenseiere, hvor StatoilHydro legger det frem som om de kommer til å spare så mye penger. Det vil de ikke. De vil tape penger, sier en meget forarget Terje Nustad til Oilinfo Weekend.

StatoilHydro sier de har hatt en dialog gående med de ansatte, men Nustad sier de umulig kan ha lyttet til dem med erfaring. Han etterlyser mer bruk av Gullfaks-modellen. Der har de fast stasjonert personell, alle fagfolk tilgjengelig til enhver tid, noe Nustad mener øker effektiviteten, sikkerheten og driftsvedlikeholdet.

– Vi vil få gjennomslag for våre meninger etter hvert uansett, når de ser at deres nye modell ikke fungerer. Vi har mange støttespillere ute på installasjonene. Det de gjør nå, er å bryte opp etablerte fagmiljøer på de ulike installasjonene og kvitter seg med nødvendig lokal kompetanse. Jeg sier: Lytt til arbeidsfolka! Det er de som vet hvordan det gjøres offshore, sier Nustad bestemt til Oilinfo Weekend.

Det beste fra de beste

– Dette er oppsiktsvekkende uttalelser, og ganske useriøst, spesielt med tanke på at ”ledelsen” som her har vært en del av prosessen, har inkludert plattformledelsen på de ulike installasjonene, sier en overrasket, men positiv informasjonssjef i StatoilHydro, Ola Morten Aanestad, til Oilinfo Weekend.

– Tore Torvund er bare toppen av pyramiden. Denne prosessen har pågått i et halvt år, og vi har avholdt ikke mindre enn 110 møter mellom alle involverte parter, hatt folk jobbende med dette på heltid, har foretatt analyser, konsekvensutredninger, veid fordeler og ulemper, med det formål for øyet å skaffe et bedre HMS- og driftsresultat, fortsetter Aanestad.

Aanestad understreker at StatoilHydro bare er ute etter å få det beste ut av de beste, og plattformtilhørighet vil være grunnleggende:
– Dette vil bli en omorganisering som vil gjøre forbedringer innen vedlikehold, drift og HMS, og den største forskjellen blir at vi kan styre mer fra land nå. Terje Nustad er i dette tilfellet en synser på utsiden; han har ikke vært en del av de 110 møtene vi har hatt, sier Aanestad.

En omorganisering av StatoilHydros maskineri trengs, kommer og vil merkes. Det er et avgjørende skritt mot fullføring av fjorårets fusjon. Apropos det: Nå har det snart gått åtte måneder; er det ikke på tide med en ny navnekrangel igjen?

Denne saken er hentet fra Oilinfo Weekend . Oilinfo Weekend er vårt ukentlige, mailbaserte nyhetsbrev som oppsummerer ukens nyheter og bringer frem menneskene bak nyhetene i oljebransjen. I tillegg presenterer vi mat/vin stoff, offshore-været og golftips.

Her bestiller du abonnement på Oilinfo Weekend. Tjenesten er gratis!
Weekend-redaksjonen kan tipses på magnus@oilinfo.no

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger