Så mye tjener du på gigantutbyggingen

Publisert 3. november 2014

Johan Sverdrup-feltet blir en pengemaskin for Ola og Kari Nordmann.

Hele 670 milliarder kroner regner operatør for utbyggingen av det gigantiske Johan Sverdup –oljefeltet på Utsirahøyden, Statoil, med at feltet vil generere i skatteinntekter i løpet av feltets levetid. Dette betyr at hver nordmann vil tjene 131.130 kroner på utbyggingen, om man legger til grunn SSBs tall på 5,1095 millioner innbyggere ved årsskiftet.

Utbyggingskostnad: 54 operahus
Det foreløpige anslaget viser at produksjonsinntektene fra feltet kan bli så mye som 1350 milliarder kroner. Fra dette trekkes utbyggingskostnader på mellom 170 og 225 milliarder kroner, tilsvarende mellom 40 og 54 operahus, samt kostnadene ved å drive feltet i 50 år. I tillegg kommer det selskapene sitter igjen med for å ha funnet, utredet, bygget ut og produsert verdiene.

Underveis vil dette ha skapt titusenvis av arbeidsplasser, 73.000 årsverk bare på utbyggingen av første fase, i tillegg til 2700 arbeidsplasser per år på driften.

– Johan Sverdrup representerer alt vi står for som industri , og vår tro på fremtiden. Dette blir et gigantprosjekt som vil sikre energiforsyning, arbeidsplasser og gi store ringvirkninger og verdier for det norske samfunnet, industrien og partnerskapet bak utbyggingen, sier Arne Sigve Nylund, konserndirektør for utvikling og produksjon norsk sokkel i Statoil.

Fakta:

Johan Sverdrup ble funnet gjennom Lundin Norways Avaldsnes-brønn i 2010, mens Statoils Aldous Major North-brønn året etter bekreftet at dette var ett, stort, sammenhengende funn. Med sine reserver på 1,8 til 2,9 millioner fat, er dette et av de største funnene på norsk sokkel noensinne.

Når feltet produserer for fullt (på platå) en gang etter 2022, vil det daglig pumpe ut mellom 550 og 650.000 fat olje, og stå for en fjerdedel av Norges oljeproduksjon.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger