Safe bryter forhandlingene

Publisert 15. mai 2014

– De hadde urimelige krav som var umulige å innfri i en bransjeavtale, sier Jan Hodneland i Norsk olje og gass. – Viste ingen vilje til reelle forhandlinger, sier Roy Aleksandersen i Safe.,Forhandlingene på Oljeserviceavtalen startet tirsdag denne uken. For første gang skulle Safe være part i disse forhandlingene. I dag velger Safe å bryte forhandlingene.

– Det er svært beklagelig at Safe bryter forhandlingene på Oljeserviceavtalen. De hadde urimelige krav som var umulige å innfri i en bransjeavtale, sier Jan Hodneland, forhandlingsleder i Norsk olje og gass.

– Safe krever nå en bedre avtale enn resten av oljeserviceområdet. De hevder at bransjeavtalen ikke er gjeldende, og tar dermed omkamp på løsningen vi ble enige om i juni 2012, sier Hodneland.

Kan ikke få bedre vilkår
Safe ønsker at bestemmelser fra lokale Safe-avtaler gjøres gjeldende i bransjeavtalen.

– Vi kan ikke ha tariffavtaler for ett og samme område som har ulike bestemmelser. Vi snakker her om kolleger som jobber side om side, vi har ikke mulighet til å gi medlemmer i Safe andre lønns- og arbeidsvilkår enn det som er avtalt med Industri Energi.

– Viste ikke forhandlingsvilje
– NOG (Norsk olje og gass, journ. anm.) viste ingen vilje til reelle forhandlinger, sier tariffansvarlig Roy Aleksandersen i Safe.

Oppgjøret går nå til mekling.

– Jeg er skuffet over at arbeidsgiverne i tre dager demonstrerte total manglende vilje til å gå i reelle forhandlinger med oss, sier Aleksandersen som sammen med forhandlingsutvalget ikke trengte lang tid på å bestemme seg for å bryte forhandlingene.

– I to år, siden avslutningen av konflikten i Baker Hughes i 2012, har partene forsøkt å etablere en bransjeavtale på dette området uten å komme til enighet. I denne perioden har flere selskaper sågar unnlatt å gi lønnsreguleringer til våre medlemmer, sier Aleksandersen.

– NOGs forslag ville medført en betydelig svekkelse av våre medlemmers allerede opparbeidede rettigheter, og medført inntektsreduksjon på opptil 15.000 kroner per måned for enkelte ved å innføre et delvis bonusbasert lønnsystem, sier forhandlingsleder Levard Olsen-Hagen i Safe.

Norsk olje og gass vil heller ikke tilby SAFE en likelydende tariffavtale som de har med andre forbund, noe SAFE opplever som et angrep på den frie organisasjonsretten gjennom å gi særskilte fordeler til utvalgte forbund.

Også områdeleder Rolf Onarheim er provosert etter tre dager hos Norsk olje og gass.

– Her vil man altså ta fra oss rettigheter som vi har opparbeidet gjennom 30 år. Sånt kan vi selvsagt ikke akseptere. Derfor er faren for konflikt overhengende i dette oppgjøret, fastslår Onarheim.

Norsk olje og gass er bundet av Oljeserviceavtalen, som er inngått mellom Norsk olje og gass/NHO og Industri Energi/LO:

«Så lenge denne tariffavtale gjelder mellom organisasjonene, kan ingen av partene inngå nye overenskomster for andre bedrifter som utfører oppdrag innen avtalens virkeområde som inneholder bestemmelser om lønns- og arbeidsvilkår som avviker fra bestemmelsene i denne avtale.»

Bakgrunn
Våren 2012 forhandlet Safe og Norsk olje og gass om ny bransjeavtale for Oljeservice. Bakgrunnen var at Baker Hughes overtok i februar 2012 bedriften BJ Services.

Flertallet av de ansatte i Baker Hughes Norge var medlemmer i Industri Energi og omfattet av Oljeserviceavtalen. Deres nye kolleger, som tidligere jobbet i BJ var Safemedlemmer og hadde en lokal avtale, såkalt «husavtale» mellom Safe og bedriften. Etter overtakelsen ønsket bedriften at lønns- og arbeidsvilkårene til de ansatte skulle være like, uavhengig av hvilket fagforbund de ansatte er organisert i. Derfor valgte Baker Hughes å bruke retten i arbeidsmiljølovens bestemmelser om å reservere seg mot den lokale avtalen fra BJ Services.

Forhandlingene var krevende, og en lokal mekler ble utnevnt for å assistere partene. Likevel klarte man ikke å bli enige, og det brøt ut streik i Baker Hughes Norge. Streiken ble avsluttet da partene signerte en protokoll om ny bransjeavtale for oljeserviceomårdet. Denne avtalen var likelydende avtalen med Industri Energi.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger