Publisert 4. februar 2000

Handelshøgskolen i Bodøs studie av Skarvutbyggingen viser at nøkkelen for en konkurransedyktig nordnorsk leverandørindustri er samarbeid på nær sagt alle plan.

Doktorgradstipendiat og daglig leder ved Nordområdesenteret, Jan Terje Henriksen, og førsteamanuensis Jan Oddvar Sørnes ved Høgskolen i Bodø har studert effekten av petroleumsindustrien på nordnorsk leverandørindustri, ved å følge utbyggingen av Skarv-feltet fra 2006 til i dag.

FUNNET NøKKELEN: Henriksen og Sørnes mener
samarbeid på alle plan er nøkkelen for nordnorsk
leverandørindustri. (Foto: HiBo)

Fredag presenterer de to resultatet fra følgeforskningen av Skarvutbyggingen for to departementer. Både olje- og energidepartementet og kommunal- og regionaldepartementet har bedt Sørnes og Henriksen legge fram konklusjonene fra studien.

– Samarbeid, selv i en konkurransesituasjon, utvikling av nisjeprodukter og oljeselskapene som døråpner – i disse stikkordene ligger muligheten for suksess for nordnorsk næringsliv når det gjelder olje- og gassvirksomhet i framtiden, sier Henriksen og Sørnes i en melding.

Eksportere kunnskap
De to mener at bedriftene må bygge opp kompetanse innen for petroleumsindustrien for å minske avhengigheten av norsk oljevirksomhet i framtiden.

– Med det mener jeg at den kompetansen som er bygget opp, på grunn av Skarvutbyggingen, er i stand til å ta oppdrag alle andre steder. Organisering og kompetanse av denne typen er i ferd med å bli en viktig norsk eksportartikkel, sier Jan Terje Henriksen.

Må slå seg sammen
Studien viser også at de nordnorske bedriftene er for små til å kunne levere og gjøre operasjoner for oljeindustrien. Også her er samarbeid eneste løsning.

– Det innebærer at man gjerne må samarbeide også med konkurrentene, og det innebærer at oljeselskapene må legge til rette for samarbeid, fungere som døråpnere og være villige til tett dialog. Dialogen må omfatte både industri og lokale myndigheter samt andre aktører, sier Sørnes og Henriksen.

Kommunikansjonsstudie
Studien rundt Skarvutbyggingen har vært en studie av kommunikasjonene mellom aktørene i tillegg til en rekke omsetningstall.

– Det er ikke lenger business as usual for de store oljeselskapene. Det å kunne dokumentere ringvirkninger, analysere effekter og konsekvenser er nå nøkkelen for at de i det hele tatt får tildelt lisenser. De må rett og slett ta langt flere bedrifts- og samfunnsmessige hensyn, og det har BP i stor grad gjort på Helgeland, mener de to forskerne.

Studien er skrevet på oppdrag for BP, som opererer Skarv-feltet, og fortsetter fram til feltet er i operasjon i 2012.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger