Samarbeid om grønnere framdrift

Publisert 4. mai 2011

Siemens og Østensjø Rederi har utviklet et nytt dieselelektrisk fremdriftssystem som bruker mindre drivstoff og slipper ut mindre av både NOx og drivhusgasser sammenlignet med dagens systemer med gassdrift.

Av Alf Inge Molde

– I fjor kom Østensjø Rederi til oss med forespørsel om å lage et helt nytt og innovativt fremdriftssystem for skipsindustrien. Målet var reduksjon av drivstofforbruket og vesentlig reduksjon av miljøutslipp. Deres ambisiøse miljøkonsept «Mindset» passet som hånd i hanske med våre egne planer på dette området. Nå har vi lykkes, og den nye løsningen setter en ny internasjonal standard både med tanke på energiforbruk og miljøvennlighet, sier salgssjef Ketil Aagesen i Siemens i en pressemelding.

Det nye systemet skal monteres i et supply-skip Østensjø Rederi har under bygging som skal være ferdig i september 2013. Teknologien utviklet av Siemens i Trondheim vil være et alternativ til langt dyrere løsninger for offshore servicefartøy, som for eksempel gassdrift, heter det i meldingen.

Systemet tar hensyn til en realistisk driftsprofil for offshorefartøy hvor man tidligere ofte har sett bort fra svært ugunstig energiforbruk og utslippsdata ved lave motorbelastninger.

– Vi har hatt et meget vellykket samarbeid med Siemens. Sammen har vi kommet frem til en løsning som gir oss tre gevinster på en gang. For det første er investeringen 50 millioner lavere i forhold til gassdrift som er en alternativ fremtidsteknologi. For det andre reduseres drivstofforbruket. Sist, men ikke minst, vi får et skip som er i verdensklasse når det gjelder miljø, sier Kenneth Walland, viseadministrerende direktør i Østensjø Rederi, i pressemeldingen.

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger