Samler seg i Rig Cluster South – vil trekke riggjobbene til Sørlandet
Thomas Bergstøl
21. januar 2020
Foto: Thomas Bergstøl
Samler seg i Rig Cluster South – vil trekke riggjobbene til Sørlandet
Thomas Bergstøl
21. januar 2020

Global Ocean Technology, Frigstad Engineering og verftsaktøren Nymo går sammen om å danne riggklyngen Rig Cluster South.

– Sammen kan vi utnytte hverandres sterke sider, og spille hverandre gode, sier en sedvanlig engasjert Thomas Granfeldt, Vice President Business Relations i GOT.

Ideen til klyngedannelsen kom ifølge Granfeldt som et naturlig steg etter flere år med uformell dialog og samarbeid mellom de tre.

– Vi kjenner hverandre godt og vi møtes jevnlig ved forskjellige anledninger. Så bestemte vi oss for å se på det hele ovenifra: Frigstad og Nymo er gode på rigg – GOT og Nymo har havn, fasiliteter, fagfolk og utstyr – dette måtte vi formalisere, forteller han.

– Geografisk nærhet vår styrke

Målet er å trekke både flytere og jack-uper til sørlandsregionen, og samtidig øke regionens tilbud av tjenester mot hele olje- og gassnæringen.

– Slik vi ser det kan hele flåten på norsk sokkel – uansett hvor den skal jobbe – ha en fordel av å komme til regionen vår, fortsetter Granfeldt.

– Det er vel langt til Mandal hvis en rigg er i Barentshavet?

– Det er det nok, men først og fremst så har vi nærheten til de gode huene utover oss i clusteret. Her kan man ringe direkte til flere verdensledende utstyrsspesialister og få dem inn på verkstedet innen 30 minutt – de bor garantert ikke lengre unna.

– Kommer man med en rigg til et hvilket som helst annet «remote» sted over hele verden vil man ikke ha tilgang på slik verdensledende kompetanse som regionen vår har, kombinert med forøvrige fasiliteter, argumenterer Granfeldt.

Arvid Vabo fra Frigstad Engineering følger opp:

– Ved at slik verdensledende komplementær kompetanse er samlet i en umiddelbar geografisk nærhet blir det også svært kostnadseffektivt for kunden å bruke oss. Skulle det dukke opp utfordringer vil det være enkelt å få løst disse via regional kompetanse, mener han.

Åpner for flytende næring

Clusteret ønsker samtidig å tilby et bredt spekter av tjenester også utover rigg, som engineering, sertifisering, prosjekt og konseptstudier.

– Til sammen kan vi utføre jobber fra A til Å. Jo tidligere vi kommer inn i planleggingsfasen rundt et verftsopphold, desto bedre vil det bli for kunden, sier Magne Snekkevik fra Nymo.

Et utvidet tjenestetilbud kan også potensielt inkludere andre flytende markeder.

– Det er i prinsippet ingen grunn til at vi ikke skal kunne hjelpe til med ombygging av skip eller levere andre tjenester innen fiskeri, samt ta på oss oppdrag mot forsyningsskip eller plattformer. Vi er trygge på bredden av kompetanse hos oss og våre partnere, selv om hovedfokuset vårt selvfølgelig er olje og gass.

Spår rigg-endringer

Den nyetablerte trioen er forøvrig samstemte i synet på markedet for rigginntak på verft; dette er for øyeblikket svært tøft – og ser ikke ut til å bli noe bedre med det aller første.

– Jeg vet med sikkerhet at det vil komme store endringer hos riggselskapene fremover, uten at jeg vil gå nærmere inn på nøyaktig hva dette vil bety i praksis. Som cluster skal vi tre uansett sammen stå sterkere ved å tilby en helt annen robusthet og konkurransekraft til kunden. Det blir spennende fremover, fastslår Granfeldt.

Full oversikt over riggkontrakter og -klassinger – prøv Petro Database gratis i 30 dager!