Publisert 17. juli 2006

De nordiske miljøvernministrene har i et brev fremmet flere krav til den britiske regjeringen i forbindelse med den planlagte gjenåpningen av det omstridte Sellafield-anlegget.

NTB

Felleshenvendelsen kommer etter at britene først varslet en gjenåpning av det kjernefysiske gjenvinningsanlegget THORP i Sellafield, og siden la fram en energimelding der det gikk fram at kjernekraft vil være et satsingsområde for å løse Storbritannias energiproblem i framtiden.

– Til tross for flere år med forsknings- og utviklingsinnsats, er det store avfallsproblemet ikke løst. Jeg ser derfor på en ny satsing på atomkraft som et blindspor i kampen mot klimaendringer, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV).

I brevet uttrykker de nordiske ministrene sin bekymring over at det stengte anlegget nå på nytt kan bli en risiko for skjøre kystområder, og krever både en grundig risikoanalyse og en handlingsplan for hvordan radioaktivt avfall skal behandles og oppbevares.

– Vi var svært glade da britene stanset utslippene av Technetium-99 fra Sellafield i 2004. I den senere tid er det sikkerhetsproblemene ved THORP-anlegget som har skapt bekymring, sier Helen Bjørnøy.

Bjørnøy har allerede markert den norske motstanden mot THORP- gjenåpningen overfor den britiske miljøvernministeren. Også utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har tatt opp saken med sin britiske kollega Margaret Beckett, som tidligere var miljøvernminister.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger