Publisert 4. april 2006

Hundretusenvis av franskmenn viste tirsdag igjen sin motstand mot den nye arbeidskontrakten for unge. Demonstrasjonene ble enda en gang avsluttet med opptøyer.

NTB

Flere titalls ungdommer støtte sammen med politiet mot slutten av den massive demonstrasjonen i Paris. De kastet steiner og flasker mot politiet, som svarte med tåregass. I Lille kom det også til opptøyer. Flere butikkvinduer ble knust og biler ble ramponert. En kvinnelig TV-reporter ble angrepet mens hun filmet opptøyene, og en ung mann fikk brannskader fra en tåregassgranat.
Politiet sa de hadde arrestert 312 mennesker over hele landet i forbindelse med mindre sammenstøt i forbindelse med de massive demonstrasjonene mot den omstridte arbeidskontrakten.

Tirsdagens demonstrasjoner var ifølge anslag omtrent like omfattende som demonstrasjonene for en uke siden. Fagorganisasjonen CGT anslo tallet på deltakere til 3,1 millioner på landsbasis, mens 700.000 skal ha vært på beina bare i Paris. Politiet mente på sin side at bare 84.000 deltok i demonstrasjonen i den franske hovedstaden.

Kampvilje
Ved den svære Place de la République i Paris blandet kampviljen seg med munterhet da demonstrasjonstoget la i vei. Kravet om at regjeringen må forkaste arbeidskontrakten for unge under 26 år var å lese og høre overalt.
– Vi vil samarbeide om å finne løsninger for å redusere arbeidsledigheten blant unge, men vi godtar ikke diktat. Regjeringen kan ikke tre løsninger ned over hodene våre. Da inntar vi gatene, sa Cecile Pierron (23) opprømt.
– Den arbeidskontrakten innebærer fullstendig usikkerhet for de unge, sa Yves Ducourneau (32).

Står på kravene
Tidligere på dagen dannet fagorganisasjoner og student- og elevorganisasjoner felles front mot regjeringen og det konservative regjeringspartiet UMP.
– Det er ikke mulig å innlede noen diskusjon med regjeringspartiet UMP eller regjeringen før arbeidskontrakten for unge trekkes tilbake, var det unisone budskapet fra protestbevegelsens ledere i et møte med journalister.
– Vi har et felles mål, nemlig at denne famøse arbeidskontrakten trekkes tilbake slik at vi kan begynne å diskutere de virkelige problemene, sa generalsekretær Jean-Claude Mailly i fagorganisasjonen Force Ouvrière (FO) til NTB.

Mailly og generalsekretær Bernard Thibault i fagorganisasjonen CGT la begge sterk vekt på støtten fra europeisk fagbevegelse. John Monks, som er leder for den europeiske faglige samorganisasjonen ETUC, var på plass i Paris tirsdag for å vise sin solidaritet med de franske arbeiderne.
– President Jacques Chiracs kompromissforslag er fortsatt uakseptabelt. Alle fagbevegelsene i Europa står solidarisk sammen med dere i å avvise denne arbeidskontrakten, sa Monks.

Brev
Foruten omfanget av streikene og demonstrasjonene var det tirsdag knyttet stor spenning til det neste utspillet fra regjeringspartiet UMP, som har fått i oppgave å finne en vei ut av krisen.
– Vi venter et brev fra UMP i ettermiddag. Jeg vet ikke hva det vil inneholde, men vi skal studere det nøye etter demonstrasjonen. Hvis de bare inviterer oss til å diskutere endringer i arbeidskontrakten, så kan de glemme det. Men hvis de er svært åpne og alt ligger på bordet, inkludert muligheten for å trekke hele arbeidskontrakten tilbake, så kan vi diskutere, sa Mailly.
I brevet ber UMPs gruppeleder i nasjonalforsamlingen, Bernard Accoyer, fagbevegelsen og student- og elevorganisasjonene gå inn i en dialog uten å forhåndsdømme utfallet av det arbeidet som nå blir gjort for å endre arbeidskontrakten.

Arbeidskontrakten for førstegangsansettelse av unge under 26 år åpner for at en arbeidsgiver kan sparke en ansatt uten å oppgi noen grunn i løpet av en prøveperiode på to år. Chirac vil redusere prøveperioden til ett år og pålegge arbeidsgiverne å grunngi oppsigelser. Men demonstrantene krever altså at hele kontrakten forkastes.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger