Publisert 4. februar 2000

(OE2009) Clampons nye SandQ måledetektor for sand i rør er nå ferdig testet og godkjent, og for første gang kan man måle sandmengder i olje rett på choken.

BEDRE MåLING: Tonje Dahl (t.v.) og Torbjørn
Haugsdal i Clampon er stolte over sin nye,
choke-kompatible sandmåler.
(Foto: MAGNUS BIRKENES)

SMOOTH: Clmapon har brukt indsutridesignere for
første gang, og SandQ ser bra ut (Foto: CLAMPON)

Sand i olje er et økende problem, spesielt på modne felt, hvor mengden sand og vann som blir produsert av brønnen øker når mengden olje minker. For å ha kontroll på hvor mye, hvor fort og hvor ofte dette skjer, trengs det måleutstyr. Slikt måleutstyr har norske Clampon spesialisert seg på, via måleinstrumenter man kan klampe rett på subsearør og produksjonslinjer.

Det har derimot vært et problem i flere år: Sand er vanskelig å måle mengden av så lange væsker flyter med lav hastighet, og sanden ikke spretter og treffer innsiden av rørene. Det har Clampon gjort noe med, og deres nye SandQ-monitor er nettopp ferdig testet, og stod til beskuelse under årets Offshore Europe i Aberdeen.

Nødvendige grep
– SandQ bruker ultralyd for å få oversikt over sandpartiklene i oljen inne i røret, men for å få det nøyaktig nok, må sanden likevel ha en viss hastighet. Det er ikke alltid tilfellet, og det vi har gjort nå, er å lage enheten kompatibel med festing rett på choken, hvor sanden alltid spinner rundt med stor hastighet. Dette har vi nå testet ut på Gullfaks C, med 15 sensorer på vanskelige steder, og de endelige, positive resultatene kom for rundt to uker siden, forklarer selskapets leder for service og installasjon, Torbjørn Haugsdal, til Oilinfo i Aberdeen.

Hemmeligheten ligger i en egenutviklet mikronbehandler og en meget kraftig intern prosessor i enheten, som klarer å filtrere ut de enorme støymengdene innsiden av en choke vanligvis produserer. Testene viste at ved bruk av Clampons måler ble sanden plukket opp uansett, og gamle brønner med få eller ingen målepunkter kan i fremtiden bli mye mer oversiktelige og kontrollerbare.

Egen idé
– Dette er et egenutviklet produkt, og for å få det til å se bra ut, har vi også for første gang brukt industridesignere i utviklingsprosessen. Gamle brønner vil helt klart trenge dette, sier Haugsdal.

– Hvor stort er det norske markedet for dette?
– Det norske markedet er viktig for oss, men det utenlandske utgjør en større del, sier Haugsdal.

– Om et års tid regner vi med at denne sensoren er standarden i vårt sortiment, forklarer markedskoordinator Tonje Dahl til Oilinfo.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger