Publisert 7. mars 2007

Opposisjonen sår tvil om regjeringens nordområdesatsing etter at den har sagt nei til å støtte New Corridor-prosjektet i Narvik.

NTB

Dette er et prosjekt som skulle gjøre Narvik havn til et knutepunkt i handelen mellom Kina og USA, men nå har regjeringen besluttet ikke å støtte prosjektet. Hele prosjektet er lagt på is og kontoret i Narvik er stengt.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) måtte tåle kritikk for avslaget i den muntlige spørretimen onsdag.

Støre avviste kritikken og sto fast på at regjeringens nordområdesatsing er alvorlig ment og at prosjektet i Narvik fortsatt er interessant.

– Ingen vilje
Jan Sahl (KrF) tok opp saken og viste til at prosjektet er helt avhengig av både verbal støtte og statlig finansiell støtte for å komme videre.

Han brukte også tidligere næringsminister Odd Eriksen (Ap) som sannhetsvitne. Eriksen har tidligere sagt at han mener avslaget er et tegn på at det er en total mangel på vilje fra regjeringens side til å satse i nord.

– Hvordan kunne regjeringen gi nådestøtet til et så positivt og lovende prosjekt etter løfterike uttalelser, spurte Sahl.

Flere mente det var best om regjeringen sluttet å snakke om store vyer i nordområdesatsingen og om Nord-Norge som mulighetenes land.

– Det er ord, ord, ord. Når det kommer til handling, skjer det ingenting, sa Kenneth Svendsen (Frp)

Ingebrigt Sørfonn (KrF) sa at regjeringen med sitt avslag har skapt tvil om hele nordområdesatsingen. Når det kommer til handling, blir det bare luft, hevdet han.

Må se helheten
Utenriksministeren sa at visjonen om transport fra Asia til Narvik havn, og derfra til de vestlige landene, er spennende og skal vies full oppmerksomhet.

Han sa videre at regjeringen ikke var beredt til en statlig redningsaksjon for et selskap som skulle drive prosjektering fordi det ikke kunne gis ekstraordinære bevilgninger til prosjektet, selv om det var spennende.

– Regjeringen må se på de konkrete prosjektene, kvaliteten på dem, styringen med dem og måten de drives på når vi tross alt skal bruke begrensede midler over et bredt felt. Visjonen om New Corridor skal vi arbeide videre med, men vi fant at det ikke var riktig å gå inn med ytterligere midler på det nåværende tidspunkt, sa Støre.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger