Publisert 4. februar 2000

Sargas AS har kjøpt 89 prosent av aksjene i Industrikraft Møre AS, og har samtidig inngått avtale med GE Energy om leveranse av gassturbiner til gasskraftverk på Træna.

– Formålet er å bygge et 450 MW gasskraftverk med karbonfangst på Elnesvågen i Fræna kommune i Møre og Romsdal i henhold til NVE’s konsesjon gitt i 2009, heter det i en melding fra teknologiselskapet.

I følge meldingen kan dette stå ferdig i 2016, og vil fange inn 90 prosent av CO2-utslippene, som planlegges brukt som trykkstøtte for mérproduksjon av olje (EOR).

Sargas er et teknologiselskap som eier patenterte teknologier for kraftproduksjon på naturgass med fangst og lagring av CO2 og EOR.

– Industrikraft Møre vil kunne levere elektrisk strøm til kraftnettet på land, til eksisterende og nye olje- og gassinstallasjoner offshore og til Ormen Lange-gassterminalen. Ormen Lange-feltet bidrar med rundt 20 prosent av Storbritannias gassimport, og kraftverket vil kunne bedre energisikkerheten for den britiske gassimporten. Anlegget vil levere toppkvalitets CO2 som trykkstøtte til EOR på kommersiell basis. Sargas arbeider med tilsvarende fullskala kraftverksprosjekter i USA, Midt-østen og Afrika, heter det i meldingen.

Samtidig som denne meldingen kommer, annonseres det at Sargas og GE Energy inngår allianse og samarbeidsavtale, om mulig leveranse av gassturbiner, den såkalte GE-turbinen LMS 100 i Sargas-kraftverkene.

– Kombinasjonen av GE’s og Sargas’ teknologier gir høy virkningsgrad og kosteffektivitet. Dette muliggjør gassbasert produksjon av elektrisk strøm med karbonfangst på kommersielle vilkår. Sargas har dessuten inngått kommersielle avtaler med Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering og SNC-Lavalin, som gjør konsortiet i stand til å levere nøkkelferdige kraftverk flere steder i verden til konkurransedyktige priser, skriver Sargas.

Administrerende direktør i Sargas, Henrik Fleischer sier at dette er viktig med tanke på bekjempelse av global oppvarming.

– Utviklingen av en kommersiell verdikjede for CO2 som trykkstøtte for EOR, er en forutsetning for bekjempelsen av global oppvarming. Den vil sørge for at innfanget CO2 reinjiseres i havbunnen, og ikke slippes ut i atmosfæren. Merproduksjon fra eksisterende oljeressurser, bidrar dessuten til bedre utnyttelse av ressursene og øket energisikkerhet, inntil fornybar energi kan erstatte fossile energibærere. Naturlige CO2-forekomster egnet til EOR-formål er en knapp ressurs, og CO2 innfanget fra kraftproduksjon er den logiske erstatningen. Verdens belønning for å legge rørledninger, bygge spesialfartøy og utvikle andre transportløsninger for CO2 til EOR-bruk vil bli betydelig. Vår teknologi for kraftproduksjon med EOR vil med sin høye kosteffektivitet legge til rette for karbonfangst og lagring verden har anledning til å innføre. Sargas-løsningen er basert på velprøvde, standard industrikomponenter konfigurert rundt vår patenterte teknologi, sier han i meldingen.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger