Publisert 4. februar 2000

Polarbase i Hammerfest skal sammen med NorSea-søster CCB (Coast Center Base AS) tilby riggvedlikehold for rigger i Barentshavet og Norskehavet.

Kurt Andreassen og CCB vil satse på riggevedlikehold i nord og har valgt Polarbase i Rypefjord ved Hammerfest som base.

CCB er en av landets største aktører på riggvedlikehold. Nå ønsker de å posisjonere seg med et tilbud for riggvedlikehold i Nord-Norge og har valgt Polarbase som fasilitet.

– Vi ser at markedet for inspeksjon, reparasjon og vedlikehold av oljerigger vil øke betydelig i Barentshavet i årene fremover, og vi ønsker å ha et attraktivt tilbud for riggaktørene i området, sier administrerende direktør i CCB, Kurt R. Andreassen.

– CCB har konsernansvar innenfor NorSea-gruppen for denne type oppdrag, og det er naturlig at vi sammen med Polarbase tar totalansvar for slike oppdrag. Selve kontrakten vil bli frontet og håndtert av CCB, som allerede har både nettverk og konseptet for slike oppdrag klart, sier Andreassen til Petronord.no. Selskapet gjennomfører de fleste av prosjektene sine i på CCB-basen utenfor Bergen, men har allerede kjørt to liknende oppdrag på en annen NorSea-base, Vestbase i Kristiansund.

– Det er dette konseptet vi nå vil bruke ved Polarbase, sier han, og forteller at man sammen med Polarbase og Pro Barents AS jobber for å få på plass lokale bedrifter som kan være leverandører i et slikt konsept.

– Vi har så langt ikke skrevet avtaler med lokale bedrifter, men Pro Barents kartlegger nå hvilke muligheter som finnes.

– Kunne begynt idag
– Vi kommer til å satse på å ha tre baser som utfører riggvedlikehold; Bergen (CCB-basen), Kristiansund (Vestbase) og Hammerfest (Polarbase), sier Andreassen.

– Hammerfest pekte seg ut i nord fordi Polarbase har posisjonert seg som den sentrale basen for Barentshavet. Aktiviteten er høy, de har store arealer, og egner seg svært godt for denne typen vedlikehold, blant annet med den nye kaien som står klar i mars. Samtidig er beliggenheten til Hammerfest svært gunstig i forhold til de planlagte boringene i Barentshavet. Vi ville få noen utfordringer på områder som for eksempel overnattingskapasitet, men bortsett fra dette kunne vi begynt med riggvedlikehold ved Polarbase allerede i dag, sier han til Petronord.no.

Han ønsker ikke å si noe om alliansen allerede har konkrete oppdrag underveis, men påpeker at man i praksis er «open for business,» og at man ved et eventuelt oppdrag innenfor en kort tidshorisont ville kunne hente kapasitet fra ande deler av CCB-nettverket, og være operative så godt som umiddelbart.


Opptil 100 millioner i investeringer

Parkameratene Polarbase og CCB vil velge en rolig investeringsprofil, og ikke bygge ut for mye på basen før markedet faktisk er på plass,

Kai 4 ved Polarbase vil kunne ta imot rigger. Kaien er
klar i løpet av mars.

forteller Andreassen til Petronord.no.

– Ikke utover det Polarbase allerede har lagt i Kai 4 for å kunne ta imot Goliat FPSO, sier han. Kaien har det nødvendige vanndypet for å kunne ta imot rigger, og 300 -tonns pullerter som kan holde dem på plass.

– På kort sikt vil vi kunne hente mellomliggere og annet utstyr fra våre andre baser for å håndtere oppdrag, men når etterhvert som Polarbase blir etablert som riggvedlikeholdsbase, vil vi måtte investere. Av erfaring vet vi at bare en brakkerigg som kan huse de arbeiderne som trengs for å ta unna oppdraget, vil fort komme på en 40-50 millioner kroner.

I tillegg kommer nevnte mellomliggere, litt kraner etc, så totalt kommer man fort opp i 100 millioner kroner, sier han.

Styrker Hammerfest som baseby
Hammerfest har blitt det byen skulle bli da Stortinget besluttet Snøhvit-utbyggingen; petroleumsindustriens brohode mot den norske delen av Barentshavet. Snøhvit LNG er etablert, byen huser driftsorganisasjonen for Enis Goliat, den er den sannsynlige

Et riggvedlikeholdstilbud ved Polarbase vil styrke Hammerfests posisjon som baseby, mener Herold Paulsen.

vertsbyen for framtidig drift av Skugard/Havis, er base for all letevirksomhet i Barentshavet Vest, og vil i letefasen være base for all virksomhet i Barentshavet øst (den norske delen).

– Vi mener at det styrker Hammerfest at eksempelvis mange utstyr- og forsyningsleverandører allerede er etablert her, sier Herold Paulsen, administrerende direktør i Polarbase i en melding.

– Samtidig opplever vi et stort engasjement fra både næringslivet og offentlige aktører for å få på plass et tilbud om riggvedlikehold. Det vil kunne gi økte markedsmuligheter.

Polarbase har allerede gjort store infrastrukturinvesteringer for å ta i mot Goliat FPSOen når den seiler nordover fra verftet i Sør-Korea neste sommeren. Disse vil kunne anvendes for kommende riggoppdrag.

Heller ikke finansiering synes å ville bli en stor utfordring. I januar fortalte Sparebank 1 Nord-Norges Banksjef Bedriftsmarked i Hammerfest, Nils Roger Simensen, Petronord.no at banken ville være klar for å stille både kapital og garantier når oppdragene kommer og kontraktene signeres. Banken er Polarbases faste bankforbindelse.

Arbeider for regionale leveranser
CCB og Polarbase har inngått et samarbeid med Hammerfest-baserte industriinkubator og utviklingsaktør Pro Barents for å legge til rette for flest

Pro Barents og Trine Bredal Hauan jakter lokale og
regionale leverandører til prosjektet.

mulige regionale leveranser. Pro Barents arbeider med utvikling av leverandørindustrien i Finnmark og Nord-Troms.

– Nå er vi i full gang med å kartlegge kompetansen og kapasiteten til aktuelle leverandører i Finnmark og Troms. Vi tror det vil styrke produktet dersom regionale aktører kan stå for en stor andel av leveransene. Samtidig forutsetter dette naturligvis at aktørene har den riktige kompetansen og er konkurransedyktige på pris, sier Trine Bredal Hauan, administrerende direktør i Pro Barents, i en melding.

– Hammerfest har gjennom Snøhvit-utbyggingen erfaring i å være vertskap for store vedlikeholdsoppdrag, så et riggprosjekt skal vi også håndtere.

Dette er selskapene bak riggvedlikeholdsplanene:

Coast Center Base AS (CCB) er lokalisert på ågotnes, vel 20 minutters kjøretur fra Bergen sentrum. Selskapet har vært i drift siden 1973 og har bygget opp betydelig kompetanse innenfor service- og forsyningstjenester, teknisk vedlikehold og havnedrift. CCB har lang erfaring innenfor vedlikeholdstjenester – IRM – til skip og rigger, og arbeider tett sammen med lokale leverandørnettverk for å tilby effektive vedlikeholdsopphold.

Polarbase AS er Barentshavets hovedbase for olje- og gassrettet virksomhet. Basen ble etablert i 1984 og ligger 5 km fra Hammerfest sentrum. Polarbase har vært en sentral pådriver for petroleumsbasert virksomhet i Finnmark, og i dag er en stor del av de sentrale aktørene innenfor bransjen etablert på basen. Basen er sertifisert ISPS-havn, OLF-godkjent område og har et utendørsareal på 340.000 m2.

Pro Barents AS er en industriinkubator og utviklingsaktør med fokus på leverandørindustri tilknyttet petroleumsaktivitet i nord. Selskapet bidrar med kompetanse, nettverk og aktivt eierskap, samt har en sentral koblerrolle for bedrifter med ambisjoner i nord, dette med tanke på alliansebygging/oppbygging av samarbeidskonstellasjoner.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger