Publisert 2. november 2005

Tysklands fungerende forbundskansler Gerhard Schröder har invitert Norsk Hydro til et hastemøte med tyske toppolitikere for å drøfte selskapets nedleggingsplaner i landet.,
NTB, Hamburg/Köln

Norsk Hydros sjef Eivind Reiten skal delta på møtet sammen med selskapets Tysklands-sjef Dieter Braun, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA. Møtet skal være førstkommende fredag.

Bakgrunnen for møtet er varselet om nedlegging av to av Norsk Hydros produksjonsanlegg i Tyskland, begge med rundt 400 ansatte. Nedleggelsene begrunnes i hovedsak med de tyske strømprisene som gjør produksjonsprisen uforholdsmessig dyr, ifølge Norsk Hydro.

Beslutningene gjelder fabrikkene i Hamburg og Stade, rett utenfor Hamburg.

Misnøye i Hamburg
I Hamburg skal Norsk Hydro ha utløst sterk misnøye, ikke bare fra ansatte som risikerer jobbene sine og byens politikere, men også i millionbyens handelskammer og den lokale avdelingen av det tyske industriforbundet. Grunnen er at Norsk Hydro har nektet å diskutere salg av fabrikken.

Årsakene til dette har Hydro ikke villet gå inn på, ifølge DPA.

Hamburgs borgermester Ole van Beust sier han håper på et nytt standpunkt fra Hydros side.
– Jeg håper det er mulig å få Norsk Hydro til å tenke seg om med nye argumenter, sier van Beust.

Strømpriser
De høye tyske strømprisene og øvrige rammebetingelser for Norsk Hydros virksomhet i Tyskland blir hovedtema på fredagens møte, der politikerne håper å få Norsk Hydro på gli.

Ifølge Norsk Hydro er 40 prosent av produksjonskostnadene i Tyskland betaling for strøm, og prisene kommer etter selskapets anslag til å fordobles når langtidsavtalene med strømselskapene utløper ved nyttår. Da blir produksjon både i Hamburg og Stade ulønnsomt, ifølge Norsk Hydro.

På tysk side deltar i tillegg til Schröder også borgermester Ole von Beust, samt regjeringssjefene i delstatene Niedersachsen og Nordrhein-Westfalen, Christian Wulff og Jürgen Rüttgers.

Alle de tre sistnevnte tilhører det kristeligdemokratiske partiet CDU, som er i ferd med å overta ledelsen av en ny regjering under Angela Merkel.

Nordrhein-Westfalen
Når det gjelder virksomheten i delstaten Nordrhein-Westfalen forhandles det fortsatt om nye strømavtaler. Der skal rundt 5.000 arbeidsplasser være knyttet til Norsk Hydros aluminiumsvirksomhet, skriver DPA. Utsikter til en avtale med strømleverandører skal være brukbare.

Andre aluminiumsprodusenter som Trimet i Essen og Corus i Rheinland-Pfalz har inngått nye, langsiktige leveringsavtaler med store strømprodusenter som RWE og E. ON. (©NTB)

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger