Publisert 18. august 2006

Delstaten California går i bresjen for USAs kamp mot global oppvarming. Guvernør Arnold Schwarzenegger legger seg på kollisjonskurs med president George W. Bush og regjeringen i Washington.

NTB

Schwarzenegger setter tak på utslipp av drivhusgasser.

Både Schwarzenegger og et flertall i delstatsforsamlingen i Sacramento vil sette tak på mengden drivhusgasser industrien kan slippe ut. Saken har både nasjonale og internasjonale dimensjoner, ettersom Californias økonomi er den åttende største i hele verden.

Shwarzeneggers klimakamp er også en alvorlig utfordring for Bush. Presidenten avviser alle hardhendte tiltak mot utslippene av drivhusgass, og sa i 2001 nei til amerikansk tilslutning til Kyoto-avtalen mot global oppvarming.

Blair
Men Schwarzenegger har andre mektige allierte, blant dem Storbritannias statsminister Tony Blair, som ellers regnes som en nær politisk venn av Bush. I klimaspørsmålet foretrekker Blair å opptre som Schwarzeneggers terrier, framfor å være puddel for Bush, blir det sagt.

I juli undertegnet Schwarzenegger og Blair en avtale om samarbeid i utslippskampen. Det kan virke merkelig at en suveren stat inngår samarbeid med en enkelt delstat – men da må man igjen huske på at det dreier seg om verdens fjerde og åttende største økonomier.

California har dessuten over 37 millioner innbyggere, nesten like mange som et stort europeisk land som Polen, om enn langt færre enn Storbritannias nærmere 61 millioner. På det befolkningsmessige og økonomiske plan er aksen Schwarzenegger-Blair faktisk en allianse mellom stormakter.

Loven
Delstatspolitikerne finsliper nå forslaget til ny klimalov i California, Global Warming Solutions Act. Hvis den blir vedtatt, vil den trolig få mye å si for den videre politiske utviklingen i USA – ikke bare ved guvernørvalget i delstaten i november i år, men på riksplanet i Washington i mange år framover, spår nyhetsbyrået Reuters.

– Vi har en veldig modig guvernør, som føler at vi bør gå i fremste rekke i klimakampen, sier Linda Adams som leder Californias miljøverndirektorat.

Naturverngruppen Sierra Club mener Schwarzenegger fører en «svært grønn politikk til republikaner å være», og mye tyder på at California-guvernøren kan regne med økende støtte til denne politikken.

For i områdene langs USAs kyst mot Mexicobukta er det nå tegn til en ren folkevandring vekk fra strøk som har vært rammet av orkaner og oversvømmelser. Dette er katastrofer flere og flere tror kan skyldes den globale oppvarmingen.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger