Seadrill bestiller fire nye ultra-dypvanns boreskip

Publisert 15. juli 2013

Selskapet har inngått kontrakter som innebærer prosjektering og bygging av fire ultra-dypvanns boreskip.

Skipene skal leveres til selskapet i 2015. To boreskip bygges på verftet DSME og de to andre på Samsung-verftet i Sør-Korea. Prosjektets verdi er anslått til å være i underkant av 600 millioner USD per enhet (herunder prosjektledelse, boring og håndtering av verktøy, reservedeler, aktiverte renter og drift preparater), eller omlag 3,63 milliarder NOK etter dagens valutakurser.

Levering av de fire enhetene er planlagt til andre halvdel 2015. Seadrill har i tillegg mottatt opsjoner for levering av ytterligere to enheter for levering i første halvår 2016, til en avtalt pris.

Boreskipene skal ha en krok lastekapasitet på 1250 tonn og et vanndypskapasitet på opp til 12.000 fot myntet på operasjoner i områder som Mexicogulfen, Brasil og Vest-og Øst-Afrika. Dessuten blir enhetene utstyrt med syv rammekonfigurasjoner i BOP-stabel, med lagring og håndtering av kapasitet for en annen BOP. Enhetene inkluderer design og utstyr som gjør dem spesielt attraktive for produksjonsboring. For to av boreskipene har Seadrill fått alternativer om å inkludere utstyr som gjør enhetene forberedt for 20K BOP-systemer.

Handler med god grunn
Seadrills byggeprogram utgjør nå 22 enheter, inkludert ni boreskip, to semier for tøffe miljøer og 11 jackuper (høy-spesifikasjon). I tillegg har selskapet opsjon på to ultra-dypvannsrigger.

Selskapet begrunner sine handlinger med følgende: Markedet for offshoreboring har absorbert ca. 261 nye enheter siden 2005 og utnyttelse av ultra-dypvannsflåten har vært 100% siden Seadrill ble etablert i 2005. I samme periode er offshoreproduksjon anslått å gå marginalt ned. Ultradypt vannproduksjon er anslått å øke fra rundt 1 million fat per dag i dag til 5 millioner fat per dag i løpet av de neste seks årene. For å nå dette målet må betydelig ny borekapasitet legges til. Samtidig står industrien i en situasjon hvor omtrent 49% av den aktuelle flytende flåte er eldre enn 20 år. Selskapet har sett en sterk trend hvor fjerde og femte generasjonsfartøy ikke er i stand til å møte oljeselskapenes nye krav til sikkerhetsmargin og dekk lastekapasitet og blir erstattet med nyere enheter.

Styret i Seadrill er av den oppfatning at dagens ordrebok for 2014 – 2016 på ca 39 enheter kommer til å bli fullt absorbert, og utnyttelsen vil fortsette med solide dagrater for moderne utstyr.

Tror på stort utbytte
Seadrill har i dag en ordrereserve på ca. 19 milliarder USD. Basert på dagens diskusjoner er selskapet overbevist om at de i de kommende månedene vil legge til dette som vår åpne 2014 kapasitet er trolig bli fastsatt til attraktive dagratenivå.

Selskapet forteller i en melding at beslutningen om å gå videre med disse fire nyinnkjøpene er tatt etter en nøye vurdering av Seadrills finansielle kapasitet, og er delvis en refleksjon av den økte finansielle fleksibiliten som oppstod i salget av riggflåten til Sapura Kencana. Styret har i løpet av det siste året også sett betydelig bedring i Seadrills lånekapasitet.

Det forventes at de fire nybyggene kan være fullt finansiert gjennom en kombinasjon av tilgjengelige kontanter og strukturert gjeld, og at det ikke blir nødvendig å tilføre egenkapital eller reduksjon i utbytte for å fullføre prosjektet. På lengre sikt vil de ekstra boreenhetene trolig øke Seadrills utbyttekapasitet.

– Vi har vært i stand til å bruke den nåværende svakheten i verftsindustrien til å bestille boreenheter til meget attraktive priser. Samtidig sikrer vi fremtidig vekst ved å bygge en homogen flåte med alle de operative fordelene som kommer fra flåtestandardisering, sier styreleder i Seadrill Limited, John Fredriksen.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger