Publisert 4. februar 2000

Ved kaien i Mekjarvik utenfor Stavanger har det denne uken blitt eksperimentert med en innretning som fort sender tankene til et månelandingsfartøy. PanGeo Subsea avslører havbunnens hemmeligheter med lydbølger.,

REPRESENTANT I NORGE: Jostein Aleksandersen.
(Foto: HENRIK SALTHE

Innretningen, som har blitt døpt Acoustic Corer, er utarbeidet av PanGeo Subsea, og skal seinere i høst ut på et testprogram i samarbeid med StatoilHydro og DOF Subsea. Denne uken har den ligget nedsunket i sjøvann utenfor en kai i Mekjarvik på Randaberg.

– Tradisjonelt sett tar man mekaniske kjerneprøver, men denne innretningen kan ta akustiske kjerneprøver. Acoustic Corer er rett og slett det finansfolkene kaller en «gamechanger», forteller Jostein Aleksandersen, regional operasjonsleder for PanGeo Subsea til Oilinfo Weekend.

Våt paraply
Når den er på land, er innretningen som en sammenslått paraply. Ved utplassering plasseres den i en kurv, levert av Solabaserte Fluid Control. Selskapet har også, sammen med PanGeo Subseas lokale representant, vært fasilitator for testingen.

– Dette prosjektet har vært spennende og hektisk, og samarbeidet med PanGeo Subsea har vært meget godt, forteller Einar Lerbrekk, leder i Fluid Control Production.

Når kurven med Acoustic Corer er kommet på havbunnen, slår «paraplyen» seg ut og plasserer tre ben på havbunnen. På toppen av de tre benene slår to armer seg ut, og langs hver av disse skinnene flyttes en sonar sakte ut og inn, før armene roterer litt og det hele repeteres. I løpet av åtte timer får man dermed en sirkelformet og volumetrisk modell av havbunnen.

– Vi får en sylinder med data, som er tolv meter vid og 20 meter dyp. Det er ingen andre på markedet som klarer å levere samme dybde og oppløsning som vi klarer med dette systemet, sier operasjonsleder Thomas McKeever hos PanGeo Subsea. Han er i Mekjarvik for å se til at alt går bra med testingen.

Det er heller ikke bare utseendet på innretning som sender tankene til et månelandingsfartøy; selskapet har tidligere jobbet tett med romfartsorganisasjonen NASA.

Jakt på stein
Men hva er det gutta i PanGeo Subsea leter etter? Steiner. Store steiner.

FøR: Innretningen i sammenlagt tilstand.
(Foto: PANGEO SUBSEA)

– Når man installerer subsea-utstyr, slår man ofte store pæler ned i havbunnen for å feste utstyret. Disse treffer rett som det er på store kampesteiner, og da må man i verste fall flytte hele innretningen. Vårt utstyr kartlegger havbunnen, slik at man unngår å få noen overraskelser, forteller Aleksandersen til Oilinfo Weekend.

Nå skal innretningen til Kristiansund, og derfra skipes den ut med DOF Subsea-skipet «Geofjord» 20. september. Acoustic Corer skal blant annet testes ut i tilknytning til Haltenrørledningen.

– Vi skal på to steder hvor Halten-pipen er nedgravd. Der skal utstyret settes over der røret er nedgravd, og vi skal vise at vi på en god måte klarer å identifisere røret samt skape en 3D-modell av rør og bunnmasse, forteller Aleksandersen til Oilinfo Weekend.

Han forteller også at det ikke er langt fram til kommersialisering av prosjektet.

– Det er gjort omfattende tester tidligere, på New Foundland, så vi er i grunnen i avslutningen av uttestingen. Vi er også allerede i forhandlinger med operatører på norsk sokkel om bruk av teknologien, avslører Aleksandersen.

ETTER: Slik ser Acoustic Corer ut når den er slått
ut på havbunnen. (Foto: PANGEO SUBSEA)

Gode resultater
Testene som har blitt gjort denne uken har gitt gode resultater, også testene av kurven Fluid Control har stått for:

– Den siste viktige testen av kurvfunksjonen i går kveld gikk perfekt, bekrefter Fluid Controls Einar Lerbrekk, som også opplyser at utstyret reiser nordover til Kristiansund førstkommende mandag. Dermed kan samarbeidspartnerne bak Acoustic Corer stolt si «Neste stopp: Norskehavet»!

Denne saken er hentet fra Oilinfo Weekend . Oilinfo Weekend er vårt ukentlige, mailbaserte nyhetsbrev som oppsummerer ukens nyheter og bringer frem menneskene bak nyhetene i oljebransjen. I tillegg presenterer vi mat/vin stoff, offshore-været og golftips.

Her bestiller du abonnement på Oilinfo Weekend . Tjenesten er gratis!
Weekend-redaksjonen kan tipses på magnus@oilinfo.no

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger