Seismikkdata kan være ulovlige

Publisert 18. desember 2013

EMGS saksøker PGS for å ha brukt EMGS-patent. Data innhentet på denne måten, kan være forbudt å anvende.,Electromagnetic Geoservices ASA («EMGS») har klaget Petroleum Geo-Services ASA, PGS Exploration (UK) Limited og PGS Geophysical AS (herfra samlet betegnet som PGS) inn for patentretten i Storbritannia (the High Court of Justice, Patent Court, London, UK).

Årsaken til klagen er at PGS skal ha brukt Towed Streamer EM i britisk og irsk farvann, hvilket etter EMGS mening er et brudd med ”European Patent EP (UK) 1 256 019 B2 – Method for determining the nature of subterranean reservoirs,» og ”European Patent EP (IE) 1 256 019 B2,” som er det irske patentet på teknologien.

Om EMGS vinner fram, kan det bety at også data PGS har innhentet med bruk av metoden, kan bli erklært ulovlige å bruke innen deler av patentjurisdiksjonen, sier EMGS i en melding.

EMGS baserer sin klage på tekniske- og kommersiell presentasjoner og publikasjoner fra PGS, i tillegg til annen offentlig informasjon fra selskapet.

Norge neste

EMGS har også varslet PGS om at lignende søksmål vil bli tatt ut i Norge basert på PGS bruk av Towed Streamer EM på norsk sokkel. Dette mener EMGS er i brudd på det norske patentet ”NO 324454 8.”

EMGS har tidligere forsvart patentet og vunnet over Schlumberger Holding Ltd i britisk rett (2010) og i flere ankesaker i den europeiske patentorganisasjonen. Denne feiden endte med en lisensavtale i desember 20111, hvor Schlumberger fikk rett til å bruke den patenterte metoden.

Patentet gjelder ifølge EMGS fram til 2020.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger