Publisert 15. september 2008

Til tross for flere oppstartsproblemer har Oljedirektoratet kommet i mål med innsamling av både 2D og 3D-seismikk i Lofoten, Vesterålen og Troms. Nå venter flere måneder med prosessering og tolking., «Atlantic Explorer» ble hentet inn som erstatning for
det forsinkede «BOS Arctic», men ble selv forsinket
av en brann i maskinrommet. Foto: PGS

Av Alf Inge Molde

Egentlig skulle seismikkinnsamlingen begynne 15. juni. Bergen OIilfield Services-fartøyet ”BOS Arctic” ble imidlertid forsinket fra verftet, noe som i utgangspunktet forsinket oppstarten til begynnelsen av juli.

Dette var kritisk fordi Oljedirektoratet var nødt til å avslutte innsamlingen av 3D-seismikk 31. juli – uavhengig av om innsamlingsprogrammet var fullført eller ei.

Oljedirektoratet lyktes imidlertid å leie inn PGS-fartøyet ”Atlantic Explorer”, som skulle begynne på jobben 24. juni – og holde på fram til ”BOS Atlantic” kunne overta.

Heller ikke dette skulle vise seg å gå smertefritt. Det begynte nemlig å brenne i maskinrommet til erstatningsfartøyet, og Oljedirektoratet måtte nok en gang ut med beskjed om at innsamlingen kom til å bli forsinket.

700 kvadratkilometer 3D-seismikk
Nå kan imidlertid pressetalsmann i OD Bjørn Rasen fortelle at seismikkinnsamlingen utenfor Lofoten, Vesterålen og Troms er avsluttet, og at mer eller mindre hele innsamlingsprogrammet for 2008 er gjennomført.

– Innsamlingen av 2D-seismikk startet opp 25. mai, og ble avsluttet 14. september. 3D-innsamlingen foregikk i perioden 3. til 31. juli. Vi mangler noen detaljer her og der, men vi greide faktisk å hente inn forsinkelsen, sier Rasen til Petro.no.

Innhentingen skjer takket være velvillige vær- og vindforhold, i tillegg til at fartøyene og besetningen har fungert optimalt.

– Nå skal de enorme datamengdene først prosesseres, og deretter folkes av Oljedirektoratets fagfolk. Dette arbeidet kommer til å ta flere måneder, sier Rasen, som ikke kan si nøyaktig når dette arbeidet er ferdig.

– Det skal være ferdig på nyåret en gang. Mer nøyaktig enn det kan jeg ikke være, sier han.

Forvaltningsplan i 2010
”Atlantic Explorer” og ”BOS Arctic” har til sammen samlet inn 3D-seismikk fra et område på 700 kvadratkilometer. 2D-seismikkinnsamlingen stod ”BOS Atlantic” for.

Seismikkinnsamlingen skal danne grunnlag for å si hva som kan skjule seg under havbunnen i Lofoten og Vesterålen. Opplysningene er viktige når Stortinget skal vurdere forvaltningsplanen for området på nytt i 2010.

Rasen forteller også at resultatet for 2D-innsamlingen danner grunnlag for eventuell 3D-innsamling i 2009.

– I utgangspunktet har vi seks uker tilgjengelig for seismikkinnsamling sommeren 2009, men dette avhenger også at Stortinget bevilger penger til det. Får vi penger, kommer vi til å gå nøyere til verks og samle inn 3D-seismikk fra begrensede områder som 2D-seismikken peker ut som spesielt interessante, sier Rasen.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger