Publisert 4. februar 2000

(OE2009) – Verden er i endring, men ikke misforstå: Vi er alle del av noe langsiktig. Vi trenger oljeindustrien for å klare overgangen til andre energiformer, sier Storbritannias olje- og energiminister, Lord Hunt. Offshore Europe 2009 er i gang.

TRENGER OLJEINDUSTRIEN: Storbritannias energiminister, Lord Hunt, understreket tungt behovet for en sameksistens mellom nye og gamle energiformer på britisk sokkel under årets Offshore Europe i Aberdeen (foto: MAGNUS BIRKENES)

LEVERANDøR-VITEN: Leverandører med know-how trengs for å drive industritransformasjonen på dansk sokkel videre, sier Danmarks energiminister, Connie Heddegard (foto: MAGNUS BIRKENES)

SPEs Offshore Europe-konferanse er med sine nærmere 40.000 besøkende en av Europas største olje- og gasskonferanser og messer. Denne uken går det massive arrangementet av stabelen i Aberdeen, Skottland.

Konferansen dekker en rekke temaer og segmenter, men åpnet med å belyse verdens stigende energibehov og utfordringer bransjen må løse i møte med den kommende økningen i bruken av alternative energiformer, både i henhold til eksisterende, kommende og forespeilede energibehov, samt finanskrisen, miljø- og samfunnsansvar.

Britene selv har satt seg store mål, og landets relativt ferske energiminister, Lord Hunt, understreket gang på gang nødvendigheten av å ha både operatørene og leverandørene med på laget for å drive utviklingen videre.

Endring kommer
– Vitenskapelige fakta tilsier nå en økning på seks grader innen utgangen av århundret. Dette må tas tak i, og den britiske regjeringen har forpliktet seg til å redusere utslipp av klimagasser med minst 80 prosent innen 2050. Det betyr ikke at oljeindustrien er utrydningstruet. Sameksistens er essensielt, sa Lord Hunt til en et overfylt auditorium under konferansen første dag.

– Olje og gass vil eksistere, må eksistere, side om side med alternative energikilder: vi trenger den mest allsidige industrimiksen vi kan få. Det vil åpne nye markeder, og vil være i alles interesse. Det betyr også at Nordsjøen fortsatt må forbli attraktiv, og oljeindustrien er ankerpunktet når industrien endrer karakter, sa Hunt.

Han la til at selv om boreaktiviteten på britisk sokkel har opplevd en liten nedgang under finanskrisen, har det blitt gjort flere interessante funn, og flere lovende utbygginger er når på vei. Deriblant Totals storsatsing utenfor Shetlandskysten, og BPs trippelplattfromprosjekt.

Dansk dedikasjon
Danmarks olje- og energiminister, Connie Heddegard, var også på talerstolen, for å dele landets visjoner og tanker omkring endringene industrien står ovenfor. Hun understreket blant annet leverandørenes viktighet:

– Jeg har én stor oppfordring til bransjen: Hopp på de enorme mulighetene denne omfattende industritransformasjonen bringer med seg. Markedet er nå i ferd med å utvikle seg for et godt offshoremarked for fornybar energi; vind- og bølgekraft. Forhåpentligvis vil dette bli bekreftet gjennom en omfattende, global avtale på miljøkonferansen i København om et par måneders tid (192 land vil delta, red.). For leverandører med rett know-how, vil dette åpne for store muligheter på dansk sokkel, sa Heddegard.

Det betyr også muligheter for de flere hundre bedriftene som er representert på messegulvet under.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger