Publisert 4. februar 2000

Trykket på nordnorsk sokkel øker; nå er ytterligere seks prospekter under vurdering, hvorav to er besluttet boret . (Illustrasjon: Petro Arctic)

Først ut av de seks er Lundin og deres Gotha Snadd- og Gotha Karst- prospekter i Barentshavet. Prospektene ligger delvis over hverandre i henholdsvis trias og karbon (Carboniferous) i PL 492 , rett nord for Skalle-lisensen 438 . PL 492 inkluderer arealer i blokkene 7120/2 og 7120/3 , og operatøren estimerer ressursene til omkring 68 millioner fat oljeekvivalenter (MMboe), mens lisenspartner Noreco mener prospektene kan inneholde mellom 68 og 217 MMboe.

Brønnen, som så langt ikke har fått et navn, skal bores av semien «Transocean Arctic» under et program på omkring 60 dager. Tentativ borestart er i juli 2013, men det kan bli noe senere på året. Operatøren anslår muligheten for suksess til mellom 19 og 21 prosent.

Partnere i lisensen er Lundin (operatør – 40 prosent eierandel), Det norske (40 prosent) og Noreco (20 prosent).


Tror på skjebnegudinne

Det andre prospektet som er besluttet boret, ligger i nord i Norskehavet, nærmere bestemt i blokk 6608/10 nordvest for Norne -feltet. Prospektet ligger i Noreco-opererte PL 484 og har fått det velklingende navnet Verdande , som betyr «det som er i ferd med å bli.» I norrøn mytologi er Verdande en av de tre nornene, skjebnegudinnene, som sitter ved livstreet Yggdrasils røtter og spinner menneskers og guders skjebnetråd. De to andre nornene er Urd («det som har blitt») og Skuld («det som skal bli»), så det er neppe en urimelig tolkning at Norecos geologer setter prospektet i sammenheng med funnklyngen rundt Norne.

Operatøren anslår ressursene til mellom 53 og 236 MMboe, både gass og olje, med en P50 på 39 MMboe – med en betydelig tilleggsoppside i tilfelle funn. Funnsannsynligheten anslås til 29 prosent, og Noreco vil bruke semien «Bredford Dolphin» til boringen i løpet av 2014.

Partnere i lisensen er Noreco (operatør – 40 prosent eierandel), Dana Petroleum (30 prosent) og E.On (30 prosent).

Hvaler og drager
På to av de gjenværende fire prospektene, har selskapene innhentet og prosessert 3D-sesimikk i 2011, mens tolkning og prospektevaluering skal være fullført i 2012. Begge prospektene ligger i Barentshavet.

Det første ligger i PL 563 , som omfatter blokkene 7119/6 og 7120/4 , og har fått navnet Knølhval/Finnhval , hvilket indikerer overlappende målsoner. Lundin er operatør i lisensen (40 prosent andel), og har med Det norske (30 prosent), Noreco (20 prosent) og Talisman (10 prosent) som partnere.

Det andre ligger i PL 613 i blokkene 7322/10 og 11 , nord på Loppahøgda, og har blitt døpt Fafner.

Fafner er forøvrig navnet på dvergen som ble forvandlet til en svær drage i Wagner-operaen Sigmund (del av Nibelungens Ring), men den godeste Wagner hadde basert hele librettoen på det norrøne sagnet om Sigurd Fåvnesbane. Som drage voktet Fåvne (Fafner på wagnersk) over en stor skatt, men blir altså drept av Sigurd (Sigmund). Så vil det kanskje vise seg etter hvert om også Barentshavets Fafner skjuler en skatt, men først må lisensen beslutte boring.

Dong er operatør i lisensen (40 prosent andel), med Det norske (35 prosent) og Edison (25 prosent) som partnere.

Vanskelige beslutninger
De to siste prospektene som vurderes boret, ligger begge i Norskehavet, men har vist seg å være litt krevende beslutninger å ta.

Det første er Det norskes Naustaksla i PL 512 , som favner 6407/7, 8, 10 og 11 . Ifølge operatøren ble 3D -seismikk samlet inn over mesteparten av lisensområdet i 2009. Den opprinnelige planen for lisensen var å modne fram et av prospektene for en borebeslutning før 23. januar 2012 («Drill or Drop»), men dette var ikke mulig. Partnerskapet søkte, og fikk godkjent, 18 måneders forlengelse av fristen. Seismiske data vil bli reprosessert og flere prospekter vil bli evaluert på ny for «om mulig å modne fram et prospekt for en positiv borebeslutning innen 18 måneders perioden.»

Operatør i lisensen er Det norske (30 prosent eierandel), Repsol (25 prosent), Svenska Petroleum (25 prosent) og Bayerngas (20 prosent).

Det andre er prospektet Balderbrå i PL 522 . Lisensen inkluderer arealer i blokkene 6604/2, 3, 4, 5 , og 6 , og et annet prospekt i lisensen ble boret i 2011; Gullris . Brønnen var tørr, men det ble påvist et reservoarintervall med egenskaper i tråd med hva som var forventet før boring, dog med vann istedenfor olje. Nå vurderer operatøren rest-prospektiviteten i lisensen; Balderbrå er en mulig borekandidat, men ingen beslutning om boring er tatt.

PL 522 opereres av BG Norge (40 prosent eierandel), med Idemitsu (20 prosent), Petoro (20 prosent), Det norske (10 prosent) og Centrica (10 prosent) som partnere.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger