Selger 10 prosent av Dogger Bank til Eni for 2,4 milliarder
Pressemelding
4. desember 2020
Selger 10 prosent av Dogger Bank til Eni for 2,4 milliarder
Pressemelding
4. desember 2020

Equinor har inngått en avtale med Eni om salg av 10 prosent eierandel i havvindprosjektene Dogger Bank A og B i Storbritannia for et vederlag på omlag 202,5 millioner britiske pund, tilsvarende rundt 2,4 milliarder kroner.

Eni har også inngått en avtale om kjøp av 10 prosent i Dogger Bank A & B fra prosjektpartner SSE.

– Dette er vår tredje havvindtransaksjon på mindre enn to år. Vi viser nok en gang vår evne til å skape verdi fra våre fornybarprosjekter. Salget er i tråd med strategien vår. Vi sikrer tidlig tilgang i stor skala til attraktive områder, og utnytter deretter vår teknologi og erfaring for å modne frem prosjektene og redusere risiko. Avtalen er et nytt godt eksempel på verdiskaping gjennom våre havvindsprosjekter, sier Pål Eitrheim, konserndirektør for Nye energiløsninger i Equinor.

Equinor og SSE Renewables sikret havvindkontrakter på 3,6 GW for Dogger Banks tre faser, Dogger Bank A, Dogger Bank B og Dogger Bank C, i britiske myndigheters Contract for Difference-auksjoner i 2019.

Prosjektfinansiering for de to første fasene av Dogger Bank ble nylig signert til konkurransedyktige betingelser. Dogger Bank C utvikles med en annen tidsplan med prosjektfinansiering på et senere tidspunkt. Det er ingen endring av eierskapet for Dogger Bank C (1,2 GW), der Equinor og SSE har 50 % eierandel hver.

SSE Renewables leder utbyggingen av prosjektet på 3,6 GW, mens Equinor blir operatør av havvindparken i driftsfasen.

– Dogger Bank er den største vindparken under utbygging i verden, og vi er glade for å ønske Eni velkommen som ny partner. På grunn av størrelsen på prosjektet har vi levert rekordlave priser for det britiske strømmarkedet, og vi vil som driftsoperatør fortsette å skape verdier for Storbritannia i årene fremover. Sammen med våre partnere vil vi fortsette å bidra til energiomleggingen for en klimanøytral framtid for Storbritannia, sier Eitrheim.

– Det er en stor mulighet for Eni å komme inn i offshore vind i Nord-Europa for å tilegne ytterligere kompetanse innen sektoren, takket være samarbeid med to av industriens ledende selskaper. Dette gir et betydelig bidrag til 2025-målet om 5 GW installert kapasitet fra fornybart, som er et viktig steg mer ambisiøse null-utslippsmål for Europa i 2050, sier Claudio Descalzi, CEO i Eni.