Selger 10 prosent av Dogger Bank til Eni for 2,4 milliarder

Publisert 4. desember 2020

Equinor har inngått en avtale med Eni om salg av 10 prosent eierandel i havvindprosjektene Dogger Bank A og B i Storbritannia for et vederlag på omlag 202,5 millioner britiske pund, tilsvarende rundt 2,4 milliarder kroner.

Eni har også inngått en avtale om kjøp av 10 prosent i Dogger Bank A & B fra prosjektpartner SSE.

– Dette er vår tredje havvindtransaksjon på mindre enn to år. Vi viser nok en gang vår evne til å skape verdi fra våre fornybarprosjekter. Salget er i tråd med strategien vår. Vi sikrer tidlig tilgang i stor skala til attraktive områder, og utnytter deretter vår teknologi og erfaring for å modne frem prosjektene og redusere risiko. Avtalen er et nytt godt eksempel på verdiskaping gjennom våre havvindsprosjekter, sier Pål Eitrheim, konserndirektør for Nye energiløsninger i Equinor.

Equinor og SSE Renewables sikret havvindkontrakter på 3,6 GW for Dogger Banks tre faser, Dogger Bank A, Dogger Bank B og Dogger Bank C, i britiske myndigheters Contract for Difference-auksjoner i 2019.

Prosjektfinansiering for de to første fasene av Dogger Bank ble nylig signert til konkurransedyktige betingelser. Dogger Bank C utvikles med en annen tidsplan med prosjektfinansiering på et senere tidspunkt. Det er ingen endring av eierskapet for Dogger Bank C (1,2 GW), der Equinor og SSE har 50 % eierandel hver.

SSE Renewables leder utbyggingen av prosjektet på 3,6 GW, mens Equinor blir operatør av havvindparken i driftsfasen.

– Dogger Bank er den største vindparken under utbygging i verden, og vi er glade for å ønske Eni velkommen som ny partner. På grunn av størrelsen på prosjektet har vi levert rekordlave priser for det britiske strømmarkedet, og vi vil som driftsoperatør fortsette å skape verdier for Storbritannia i årene fremover. Sammen med våre partnere vil vi fortsette å bidra til energiomleggingen for en klimanøytral framtid for Storbritannia, sier Eitrheim.

– Det er en stor mulighet for Eni å komme inn i offshore vind i Nord-Europa for å tilegne ytterligere kompetanse innen sektoren, takket være samarbeid med to av industriens ledende selskaper. Dette gir et betydelig bidrag til 2025-målet om 5 GW installert kapasitet fra fornybart, som er et viktig steg mer ambisiøse null-utslippsmål for Europa i 2050, sier Claudio Descalzi, CEO i Eni.

Siste fra forsiden

+

Planlegger fire nye subseafelt bygget ut mot Skarv

+

Equinor forbereder ny utvidelse av Johan Sverdrup

+

Har tatt fjorårets største funn ett steg nærmere utbygging

Ocean Installer skal skifte stigerør på Åsgard A

Tildelt seksårig ISO-kontrakt på Ekofisk

+

Mistet stigerør på 5,2 tonn ned på boredekk

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger