Selger arvesølvet hjemme for å kjøpe dyrt ute

Publisert 7. februar 2014

Endre Røsjø, P4-gründer og delgründer i DNO International, mener Helge Lund og flere direktører for utenlandsvirksomheten bør ta sine hatter og gå.

– Det internasjonalt ekspansive Statoil er kongstanken til Jens Stoltenberg og Helge Lund, men åtte år etter fusjonen (med Hydro) er det klart at denne kongstanken har havarert. Nå selger Statoil unna arvesølvet i Nordsjøen for en billig penge, slik at direktørsjiktet kan fortsette å gjøre dyre oppkjøp ute, sier Røsjø til Finansavisen .

– De ukonvensjonelle investeringene til Statoil pluss Mexicogulfen summerer seg til rundt 100 milliarder kroner, men hvor er avkastningen på dette til aksjonærene?

Statoil nesten halvert på bunnlinjen

Mangler oljekompetanse

Røsjø, som selv er siviløkonom fra Norges handelshøyskole (NHH) og har en MBA med distinction fra Harvard Business School, er ikke imponert over det økonomiske håndtverket.

Han mener ifølge Finansavisen at utbyttene burde vært mye større, og at Helge Lund har gjort en dårlig jobb. Og dette kunne ikke skjedd om staten, ved Olje- og energidepartementet, ikke hadde sviktet som eier.


– Statoil er blitt skoleeksempelet på et selskap med svak eierstyring. Styret har lav oljekompetanse, og eier knapt aksjer i selskapet. Statoil er administrasjonsstyrt, og drives etter hva administrasjonen finner interessant, ikke etter interessene til en aktiv og kompetent eier, sier Røsjø til avisen.

– Dette er verdens mest konkurranseutsatte virksomhet. Da nytter det ikke med avgåtte toppledere fra andre bransjer og avdankede politikere. Helge Lund og et titall direktører med ansvar for utenlandsvirksomheten bør ta sin hatt og gå, sier han, og forventer den nye regjeringen tar grep ”slik at fellesskapets midler blir fornuftigere forvaltet enn dette.”

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger