Publisert 4. februar 2000

Flere investorer velger å selge unna andelene sine i Statoil på grunn av selskapets delaktighet i oljesandsatsingen i Canada.

OLJESAND: Disse tårnene skal produsere damp som skal frigjøre oljen dypt nede i jorden. Foto: STATOIL

– Vi har tatt stilling mot oljesand i våre ansvarsfulle fond, sier Anna Nilsson i Swedbank Robur til Dagens Næringsliv.

Swedbank er ikke de eneste som har valgt å trekke ut investeringene i Statoil på grunn av satsingen på oljesand i Canada. Under Statoil generalforsamlinger har protestene mot oljesanden haglet, og senest i år sto Greenpeace på scenen med en lokal indianer fra Alberta hvor Statoil nå er i full gang med sitt pilotprosjekt.

10.000 fat om dagen
Tradisjonelt har oljesanden blitt utvunnet i åpne dagbrudd, men Statoil skal bruke en nyere teknologi som går ut på å sende ned damp for å frigjøre den meget tunge oljen. I første fase er målsetningen å hente opp omkring 10.000 fat om dagen, mens det skal være mulig å hente opp 200.000 fat om dagen innen ti år.

– Vi har ambisiøse planer, vi tar sikte på en teknologi som vil redusere CO2-utslippene med 40 prosent i oljesandsproduksjonen innen 2025, forteller kommunikasjonsansvarlig i Statoil, Bård Glad Pedersen til avisen.

Men selv med denne reduksjonen vil utvinningen likevel ha et langt høyere utslippsnivå enn på norsk sokkel. Nilsson i Swedbank utelukker ikke fremtidig investering i prosjektet, men tror ikke en fullverdig teknisk løsning er nært forestående.

– Vi vil investere i de riktige selskapene nå. Det sies at oljesandutbyggingen i Canda er det største industriprosjektet i verden. Om det er slik at man ikke har bedre teknologi i dag er det kanskje ikke riktig å satse på en så stor aktivitet, sier Nilsson.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger