Publisert 4. februar 2000

ConocoPhillips har planer om å selge halvparten av sin andel på 20 prosent i det russiske oljeselskapet Lukoil. Samtidig har TNK-BP bekreftet at selskapet vil selge det gigantiske gassfeltet Kovykta.

Russiske myndigheter har lagt press på TNK-BP i
årssvis. Nå vil selskapet selge et av verdens
største gassfelt for rundt 700 millioner dollar i løpet
av året. Foto: WIKIPEDIA

Tirsdag bekreftet toppsjef i Lukoil, Vagit Alekperov, om at ConocoPhillips har informert selskapet om at det har til intensjon å selge en andel på ti prosent i selskapet. I dag eier ConocoPhillips 20 prosent av det russiske oljeselskapet.

Ifølge Wall Street Journal kan dette signalisere slutten for «et av få store suksessrike partnerskap for amerikanske energiselskaper i det oljerike landet.

BarentsObserver skriver at ConocoPhillips begynte å kjøpe seg opp i Lukoil i 2004, da det sikret seg en andel på sju prosent. Denne andelen har over tid økt til 20 prosent.

Ut av Kovykta
Samtidig melder den britiske avisen Telegraph at BPs russiske fellesforetak TNK-BP kommer til å selge et av verdens største gassfelt – sibirske Kovykta – for minst 700 millioner dollar innen utgangen av 2010.

Russiske myndigheter har lagt press på TNK-BP i forhold til feltet i mange år, og har tidligere blant annet truet med å trekke tilbake lisensen på grunn av manglende oppnåelse av produksjonsmål.

Gigantinvesteringer strandet
Ifølge Viktor Velselberg, som er en av fire russiske milliardærer som eier halvparten av TNK-BP, kan det være aktuelt å selge feltet til det statseide selskapet Rosneftegaz. Tidligere har det også vært forhandlinger med Gazprom, uten at partene nådde fram til en enighet.

TNK-BP hadde planer om å investere 20 milliarder dollar i feltet, men produksjonen har aldri tatt av. TNK-BP har argumentert med at Gazprom har monopol på gasseksport til Kina, og at det kreves nye rørledninger for flere milliarder dollar for å nå det asiatiske markedet.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger