Selger seg ned og ut

Publisert 12. september 2014

Statoil selger seg ned i Aasta Hansteen, Asterix og Polarled, og trer ut av to lisenser på norsk sokkel mot et beløp på USD 1,3 milliarder, inkludert betinget betaling.,Beløpet tilsvarer 8,29 milliarder kroner etter dagens kurs. Gjennom denne transaksjonen vil Statoil frigjøre midler fra Aasta Hansteen feltutbyggingsprosjekt, samtidig som selskapet fortsetter som operatør med en eierandel på 51 prosent. I tillegg trer Statoil ut av Vega – og Gjøa -feltene, som ligger utenfor selskapets kjerneområder. Transaksjonen omfatter nedsalg i fire letelisenser i Vøring-området. Kjøper er Wintershall.

– Vi realiserer betydelige verdier som er skapt gjennom en vellykket utvikling av våre eiendeler. Transaksjonen øker vår fleksibilitet i videreutviklingen av vår portefølje, sier Arne Sigve Nylund, konserndirektør for Utvikling og produksjon Norge i Statoil.

Transaksjonen består av et kontantbeløp på USD 1,25 milliarder, og et vederlag på USD 50 millioner som er knyttet til milepæler på Aasta Hansteen. Bokført gevinst fra transaksjonen ventes å ligge på mellom USD 0,7 og USD 0,9 milliarder, og vil bli justert for aktiviteten mellom dato for ikrafttreden, som er 1. januar 2014, og den dato transaksjonen avsluttes.

Transaksjonen frigjør om lag USD 1,8 milliarder i investeringskostnader i perioden fra ikrafttredelsesdatoen og fram til slutten av 2020. Statoils produksjon fra Gjøa- og Vega-feltene som Statoil selger seg ut av, var i første halvår 2014 22.000 fat oljeekvivalenter per dag. Transaksjonen innebærer en overføring av operatøransvaret for undervannsfeltet Vega. Transaksjonen vil ikke innebære overføring av personell.

– Vi har en sterk prosjektportefølje. Denne transaksjonen fokuserer vår portefølje på norsk sokkel, og styrker vår evne til å investere i kjerneområdene, sier Nylund.

Statoil skal investere for om lag USD 20 milliarder hvert år i perioden 2014-2016. Dette omfatter Gudrun-prosjektet på norsk sokkel, som startet produksjonen i april i år, mens Valemon vil starte produksjonen mot slutten av året. I tillegg er prosjekter som Aasta Hansteen og Gina Krogh i gjennomføringsfasen, mens Johan Sverdrup og Johan Castberg er under planlegging. Letevirksomheten forblir høy med 50 letebrønner som etter planen skal bores på verdensbasis i 2014.

Statoil og Wintershall har undertegnet en forlenget avtale om å fortsette samarbeidet om tiltak for økt oljeutvinning og leting.

Ikrafttredelsesdato for transaksjonen er 1. januar 2014, og det ventes at den blir avsluttet rundt slutten av 2014, avhengig av godkjenning fra myndigheter.

Strategisk porteføljestyring
I løpet av de siste årene har Statoil gjennomført en rekke transaksjoner for å gjøre Statoil til et teknologibasert oppstrømsselskap. Gjennom aktiv porteføljestyring fortsetter selskapet å realisere betydelige verdier som brukes til å styrke selskapets vekstpotensial ytterligere. Statoil har totalt realisert rundt USD 20 milliarder gjennom salg av andeler siden 2010, inkludert denne transaksjonen.

De siste aktvitetene for å optimalisere porteføljen omfatter salg av andeler både internasjonalt og på norsk sokkel. I fjor solgte Statoil sin andel i to felt vest for Shetland, Rosebank og Schiehallion . Denne transaksjonen omfattet også andeler i Gullfaks og Gudrun .

Lambert Energy Advisory var finansiell rådgiver for Statoil i forbindelse med denne transaksjonen.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger