Publisert 4. februar 2000

Investeringsanslaget for felt i drift på norsk sokkel faller dramatisk etter at oljeselskapene har kuttet budsjettene sine med hele ti milliarder kroner siden nyttår.,

På TOPP: Ekofisk er blant de feltene i drift
det vil bli investert mest i i 2009.
(Foto: CONOCOPHILLIPS)

Statistisk sentralbyrå kommer med investeringsanslag hvert kvartal, og vanligvis pleier investeringsanslagene som blir gitt i februar være 5,4 prosent høyere enn anslagene fra kvartalet før. Anslaget som blir gitt nå, er derimot 5,6 prosent lavere enn det som ble gitt i forrige kvartal. Det tyder på store kutt hos oljeselskapene.

– At anslagene nå går i motsatt retning, har trolig sammenheng med de forverrede rammevilkårene i oljenæringen, først og fremst lavere oljepris, men også de høye prisene på innsatsfaktorer i bransjen, melder Statistisk sentralbyrå.

De siste beregningene viser at man regner med investeringer på 36,3 milliarder kroner til feltutbygging i 2009, primært til Gjøa og Yme. I tillegg vil det blir brukt omtrent 29,2 milliarder kroner på letevirksomhet i det kommende året.

Det i all hovedsak hos felt i drift at nedgangen er mest markant. Nå ser det ut til at oljeselskapene vil investere 64 milliarder kroner på felt i drift, 10 milliarder lavere enn beregningene fra forrige kvartal. Tallet er dog 6,4 milliarder høyere enn samme tall som ble oppgitt i 2008.

På tross av nedgang i kalkylene fra Statistisk sentralbyrå, mener statistikerne at det ikke er veldig stor grunn til å henge med hodet:

– Anslaget for 2009 er likevel 7,2 milliarder kroner høyere enn tilsvarende anslag gitt for 2008 i 1. kvartal 2008, og ligger fortsatt på et høyt nivå i historisk sammenheng, melder Statistisk sentralbyrå.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger