Publisert 4. februar 2000

SOKKELåRET2009: – Det etterlyses forutsigbarhet, bedre rammebetingelser og ikke minst trygghet, forteller oljestatsråd Terje Riis-Johansen om undersøkelsene til ny petroleumsmelding.

FRYKTER KOSTNADER: Kostandsøkningen har
vært eksplosiv den siste tiden innenfor
oljebransjen, sa oljestatsråden i Stavanger, fredag.
Foto: Inger Johanne Stenberg

Statsråden var i Stavanger under offentliggjøringen av Sokkelåret 2009, og kunne i den anledning fortelle om sterkt engasjement blant selskapene omkring den nye Stortingsmeldingen.

– For å si det som Kolberg: de vil ha forutsigbarhet, forutsigbarhet, forutsigbarhet, sa Riis-Johansen.

– Hvordan skal dere få til det?

– Vi skal skrive oljemelding, spøker Riis-Johansen.

Han legger til at Oljedirektoratets arbeid med oppfølging av lisenser, samt fortsatt TFO-runde og annen oppfølging blir viktig i Stortingsmeldingen. Petroleumsmeldingen blir den første siden Bondevik II-regjeringens tid.

– Det som blir hovedutfordringen er jo at vi går fra en tid hvor ting har «gått av seg sjøl» til en tid hvor vi møter flere utfordringer ved utvinning, forteller Riis-Johansen.

– Også det å kombinere fornuftig ressursutnyttelse med miljøproblematikken blir utfordrende i Petroleumsmeldingen, fortsetter han.

Frykter kostnadene

året 2009 var et rekordår når det gjelder letevirksomhet på norsk sokkel, men funnene som ble gjort var langt fra rekordpregede. Nå frykter statsråden og resten av oljebransjen de store kostnadsøkningene ved utbygginger. I 2010 er det ifølge prognosen fra Oljedirektoratet forventet å bruke over 100 milliarder norske kroner på bore- og driftskostnader. Dette er tall som får både oljedirektør og oljestatsråd til å se mot nye løsninger.

– Vi har knekt nye teknologiske koder hver dag på norsk sokkel, dette må vi fortsette med for å sikre videre produksjon. Min frykt for økte kostnader er høyst reell, sier Riis-Johansen til Oilinfo.

ODs rapport estimerer en voldsom økning i ressurstilvekst frem mot 2014, et mål som kan bli vanskelig å nå.

– Hvor skal denne ressurstilveksten komme fra, om ikke fra Lofoten og Vesterålen?

– Det siste året har vi gjort mange små, men til sammen betydelige, funn. Samme funntempo skal sikre ressurstilveksten. Det trenger ikke nødvendigvis å være behov for leting i Lofoten og Vesterålen, sier statsråden.

Raske og standariserte utbygninger

Statsråden er også sikker i sin sak når det gjelder Norge som stabil gassleverandør. Han understreker at Norge er og vil fortsatt være en av hovedleverandørene til Europa, men at de mindre funnene som blir gjort, både av olje og gass, setter nye krav til leverandørindustrien.

Det ble understreket fra talerstolen at behovet for raske, standardiserte utbygninger vil øke i takt med de små funnene som blir gjort.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger