Publisert 4. februar 2000

Flere av innlederne på Sikkerhetsforums årskonferanse trakk fram utfordringer knyttet til kompetanse og kapasitet som en av de sentrale utfordringene næringen står overfor i tiden fremover. (Foto: Alf Inge Molde)

Også Ptil-direktør Magne Ognedal understreket at kampen om de kloke hodene ikke må gå på bekostning av sikkerheten.

– Kompetanse og kapasitet står fram som den største utfordringen for bransjen og myndighetene, også i et internasjonalt perspektiv. Vi ser allerede nå at ressursene blir strukket og at det må tas grep slik at dette ikke får konsekvenser for sikkerhetsarbeidet, sa Ognedal i sin innledning under Sikkerhetsforums årskonferanse torsdag forrige uke.

Tittelen på årets konferanse var «Tendenser i tiden» og tok for seg de mange dilemmaer og utfordringer næringen står overfor. Foruten rekruttering ble tema som økt aktivitet i nord, arbeidsmiljørisiko og riggsituasjonen på sokkelen belyst i løpet av dagen.

Rigget for fremtiden?
Jørgen Arnesen fra riggselskapet COSL Drilling Europe var en av flere som tok for seg utfordringene forbundet med rekruttering og viktigheten av å ha tilstrekkelig kapasitet og kompetanse.

Arnesen la blant annet frem tall som viser at bransjen trenger 2700 nye offshoreansatte innen 2015 for å bemanne 21 nye rigger som har fått kontrakter på norsk sokkel.

– Disse riggene vil i tillegg trenge tredjepartsleveranser som kabeltjenester og sementering, servicepersonell fra utstyrsleverandørene og ikke minst oppfølging fra myndighetene, sa Arnesen.

Mot nord
En egen del av konferansen var viet problemstillinger knyttet til virksomhet i nordområdene. I tillegg til utfordringer som is, kulde, mørketid og store avstander er også tilgjengelighet av kvalifisert personell og utstyr sentrale utfordringer i nord.

Monika Hausenblas fra Shell, som presenterte selskapets sikkerhetsmessige erfaringer og utfordringer fra operasjoner i arktiske farvann er likevel optimist.

– Det er fullt mulig å utvinne ressursene i de arktiske områdene både på en sikker og bærekraftig måte, sa hun.

Brønndesign for fremtiden?
Fagleder for boring og brønn i Ptil, Monica Ovesen, presenterte myndighetenes forventninger til næringen. Hun pekte i sitt innlegg på forbedringspotensialet for brønner i drift og fremhevet robust brønndesign som et av Ptils viktigste fokusområder fremover.

Hun varslet samtidig endringer i Ptils håndheving av avlastningsbrønner.

– Vi vil fremover ikke gi samtykke til leteboring for brønner som krever mer enn én avlastningsbrønn.

Avlastningsboring med to avlastningsbrønner er aldri blitt utført offshore, kun én gang på en landoperasjon. Dersom vi skal gi samtykke til brønner med design som krever to avlastningsbrønner må selskapene dokumentere at dette er praktisk gjennomførbart for norske forhold, sa Ovesen.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger