Publisert 20. juli 2006

Et nytt russisk lovforslag om ressursforvaltning setter en lavere grense for at olje- og gassfunn blir regnet som strategisk viktige, og kan begrense utenlandske selskapers adgang.

Av: Alex Khrol

Et tidligere lovforslag ble trukket tilbake av regjeringen i juni i fjor fordi det manglet en definisjon av strategiske felt. Det ble etterfulgt av et lovutkast som etter regjeringens mening ikke gikk langt nok i å sikre nasjonale interesser.

Energidepartementets definisjon av strategisk viktig gikk da ved felt som inneholdt mer enn 150 millioner tonn (1,1 milliarder fat) olje eller mer enn 1 trillion kubikkmeter gass.

Hvis det nye forlaget går igjennom, kommer den nedre grensen til å gå ved felt som inneholder mer enn 70 millioner tonn (525 millioner fat) olje og 50 milliarder kubikkmeter gass.

Det vil også bety at utenlandske investorers adgang til 30 olje- og 40 gassfelt forutsetter delt eierskap med russiske selskap, og der russerne er majoritetseiere med minst 51 prosent av aksjene.

Lovforslaget ble sendt fra energidepartementet til regjeringen tidligere denne måneden, og skal behandles i Dumaen i august.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger