Setter ISO-standard for Arktis

Publisert 26. september 2013

Den internasjonale standardiseringsorganisasjonen ISOs petroleumskomité er i Oslo for å lage ”NORSOK-standard” for petroleumsvirksomhet under arktiske forhold.

Aktivitet i nordområdene er utfordrende både med hensyn til teknologi, miljø og HMS; Feltene er langt fra land og gradestokken kan vise ned mot – 60 grader. Ekstreme værforhold og mangel på praktisk erfaring i kaldt klima kan føre til store utfordringer for selskapene. Derfor har ISO opprettet en egen underkomité for «Arctic Operations» under russisk ledelse og med norsk nestleder. Denne komiteen har sju arbeidsgrupper, og Norge har fått ansvaret for å lede tre av disse, melder Standard Norge, i forbindelse med at ISO-møtet i Oslo åpnet i går.

Komiteen for arktiske operasjoner har som mål å samle kunnskap fra land som Canada, Danmark/Grønland, Norge, Nederland, Russland, Storbritannia og USA. Dette er alle land som har erfaring i ulike aspekter av kulde-klima og offshoreleting. Visjonen er å bygge på og utvide eksisterende erfaring og løsninger, og å skape et nytt sett med standarder. Disse skal ta hensyn til de spesielle miljøforholdene og bidra til sikker aktivitet ved olje- og gassutvinning i arktiske strøk.

Fra Nordsjøen viser erfaringstall at det har vært opptil 30-40 % besparelser på investeringskostnadene, fordi selskapene har brukt standardiserte løsninger. Enkelte av de norske NORSOK-standardene har vist seg å være av så høy kvalitet at de er tatt i bruk over hele kloden. Nå vil ISO få til noe tilsvarende for Arktis, melder Standard Norge.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger