Publisert 4. februar 2000

Sevans FPSO «Sevan Driller» fikk problemer i forrige uke, da en ROV brakk en arm inne i BOPen. Armen er nå fisket ut, og produksjonen er i gang igjen.

ARMEN I FATLE: En ROV knakk armen rett av i BOPen til
«Sevan Driller» i forrige uke. Det kunne blitt dyrt, men nå
ligger regningen an til å bli vesentlig lavere enn man først
fryktet (Foto: Somafoto)

«Sevan Driller» er i operasjon for brasilianske Petrobras offshore Brasil. Uhellet skjedde under en rutinemessig vedlikeholdsoperasjon på slipjointen (en del montert mellom stigerøret og avlastningsenheten montert for å ta av for bevegelser mot faste stigerør og subseainstallasjoner). For å gjøre denne jobben trengs en undervannsrobot, eller ROV, og det var en slik som klarte å kile den ene armen så fast i koblingen ned mot utblåsningsventilen (BOPen) at den brakk rett av.

En fullt funksjonerende BOP er vital for enhver boreoperasjon, noe fjorårets Macondo-ulykke beviste for all ettertid, og produksjonen ble derfor selvsagt stoppet umiddelbart.

Kunne blitt dyrt
ROVen var Petrobras’ eiendom, og arbeidet startet umiddelbart med å prøve å få løs den avbrekte armen fra BOPen. Hektiske dager fulgte, da en eventuelt mislykket ekstraksjon ville medført at brønnen måtte blitt plugget og BOPen (som kan veie opptil flere hundre tonn) måtte ha blitt heist til overflaten for reparasjon.

Det ville i så fall tatt 14 verdifulle og kostbare dager.

Nå melder derimot Sevan Drilling at selskapene klarte å hente ut armen, og i helgen ble produksjonen gjenopptatt som før.

Sevan sier selskapet nå er i dialog med Petrobras for å avgjøre hvordan den tapte tiden skal klassifiseres (les: hvem skal ta regningen).

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger