Publisert 8. mai 2006

Statens forurensningstilsyn (SFT) anmelder Statoil for brudd på beredskapen mot akutt forurensing i Norskehavet. Regelbruddet førte til at 340 kubikkmeter olje ikke ble samlet opp på Nornefeltet i fjor.

NTB

SFT mener Statoil brøt kravet om én times responstid mot akutt forurensing natt til 23. november i fjor. Fordi en manuell ventil sto i feil posisjon, slapp olje ut i sjøen på 25 meters dyp. Etter SFTs krav skal operatører på norsk sokkel være i stand til å fange opp oljelekkasjer i løpet av en time.

Alvorlig
– SFT ser svært alvorlig på at Statoil ikke hadde forankret kravet om én times responstid i sin egen organisasjon. Hadde utslippet vært større eller skjedd på et annet tidspunkt på året, kunne miljøvirkningen blitt alvorlig, sier SFT-direktør Håvard Holm i en pressemelding.

Utslippet på Nornefeltet i fjor er blant de større oljeutslippene på norsk kontinentalsokkel. Selv om Statoils beredskap var sein, var selskapet heldig fordi høy sjø brøt opp oljeflaket slik at oljen sank til bunns. Hadde været derimot vært bedre, kunne oljeflaket drevet inn i viktige gyteområder i Lofoten.

Legger seg flat
Statoil legger seg flat for kritikken fra SFT og sier de tar anmeldelsen til etterretning. Etter utslippet og kritikken fra myndighetene har selskapet endret rutinene.
– Først av alt vil vi beklage det som skjedde. Vi har nå rettet beredskapsplanen slik at den er i tråd med myndighetskravet. Heldigvis forsvant oljen raskt, sier informasjonssjef Mari Dotterud i Statoil til NTB.
Hun sier at selskapet nå vil bistå påtalemyndigheten i arbeidet som kommer i kjølvannet av anmeldelsen fra SFT.

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger