Publisert 5. mars 2007

Britiske myndigheter har gjentatte ganger refset oljeselskapet Shell for dårlig vedlikehold av plattformer og utstyr i Nordsjøen.

Av: Astri Sivertsen

Ifølge avisa The Guardian har Shell i løpet av 2006 fått varsel fra helse- og

Britene frykter konsekvensene
av dårlig vedlikehold på
sokkelen. Her Brent Bravo.

sikkerhetstilsynet hele ti ganger for dårlig eller manglende vedlikehold.

Dette undergraver Shells forsikringer om bedring av sikkerhetsrutinene etter at to mennesker døde i en eksplosjon på Brent Bravo-plattformen i september 2003.

Så seint som i november i fjor fikk selskapet refs for stort etterslep på vedlikeholdet av sikkerhetskritisk utstyr på en plattform på Clipper-feltet i den sørlige delen av Nordsjøen. I september fikk det påpakning for mangelfullt vedlikehold av løfteutstyret på Leman A-plattformen i den midtre delen av Nordsjøen. I juli mottok selskapet et varsel om at manglende vedlikehold av en eksportledning fra Brent-feltet satte de ansattes liv og helse i fare.

Det siste varselet kom bare åtte dager etter at granskingsrapporten etter Brent Bravo-ulykken ble lagt fram. Den viste at dødsulykken kunne vært unngått hvis Shell hadde sørget for å reparere et hull i et rustent rør på plattformen.

HMS-tilsynets nettsted viser at Shell har fått 42 varsler siden 1999, mens BP – som er omtrent like stort på britisk sokkel – har fått 25. Fra 2002 til utgangen av 2006 har franske Total fått fire varsler, amerikanske Chevron ett og Amerada Hess to.

Ifølge The Guardian er britene redd for at den aldrende infrastrukturen i olje- og gassvirksomheten blir neglisjert ettersom produksjonen på britisk sokkel faller raskere enn tidligere antatt. Store selskaper jakter på større funn andre steder i verden, og det brukes mindre penger på sokkelen.

Den britiske offshoreoperatørforeningen har anslått at investeringene i år vil falle til fire milliarder pund (48 milliarder kroner), mot 5,6 milliarder i fjor. Dette skjer samtidig som kostnadene går i været, skriver The Guardian.

Til sammenlikning vil det ifølge Statistisk sentralbyrå bli investert omlag 100 milliarder kroner på norsk sokkel i 2007.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger