Publisert 6. mars 2006

Shells appetitt på nye leteområder har ført til kjøp av spesialriggen Kulluk som er designet for arktiske forhold med is.

Kulluk har ligget i Fredriksen private eiendelsportefølje gjennom kypros-selskapet Seatankers i en årrekke uten å ha vært i virksomhet. Riggen er spesialbygd for boring i Beaufort-havet i den nordlige og øde delen av Canada, skriver iMarkedet.no.

Riggen er spesialbygget for arktiske forhold med is, og har form som en liten øye med konisk formet bunn. Fredriksen kjøpte riggen i 1997 i forbindelse med oppkjøpet av det canadiske oljeserviceselskapet Canmar.

Shell kjøpte i fjor en større portefølje lisenser i området og har senere inngått en avtale med Fredriksen om å kjøpe Kulluk. Det er ikke kjent hva Shell har gitt for riggen som nå skal gjennom en større oppgradering før den igjen skal ut å bore. Shell forventer å kunne starte boreoperasjoner med Kulluk sommeren 2007.

Riggen ble bygget i 1983 og har kun operert i de isrike farvannene utenfor Alaska. Den spesielle form gjør at den presser isen ned og bryter den opp. Dette forhindrer at riggen presses ut av posisjon.

Riggen kan operere på havdyp mellom 60 og 600 fot og har plass til et mannskap på 108. Det er planlagt å oppgradere riggen hvor den befinner seg, skriver iMarkedet.no.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger