Publisert 4. februar 2000

Flere Shtokman-kontrakter er lyst ut, og norske leverandører står i kø for å sikre sin del av kaka.

NORD AV PECHORA: Shtokman.

Shtokman-utbyggingen
– Shtokman-feltet er et av verdens største
inneholder 3,7 billioner kubikkmeter
gass, mer enn hele norsk sokkel til sammen.
– Shtokman Development AG har fått
ansvaret for arbeidet med feltutbyggingen.
Selskapet er et samarbeidsprosjekt mellom
Gazprom (51 prosent), Total (25 prosent)
og StatoilHydro (24 prosent).
– Utbyggingen blir spesielt utfordrende,
fordi feltet ligger hele 600 kilometer fra land,
og i polart farvann. Vanndybden på stedet er
mellom 320 og 340 meter. Flere av selskapene
som er ledende på utbygging i arktiske og
polare miljø er norske.
– Det har vært knyttet usikkerhet til når feltet
vil bli bygget ut, men det at flere kontrakter
nå blir lyst ut regnes som et tegn på at man
fortsatt går for oppstart på feltet i 2013, selv
om endelig investeringsbeslutning på
prosjektet ikke skal tas før i 2010.
(Kilde: Oilinfo.no, Wikipedia.org, BarentsObserver)

KOMMENTERER IKKE KONTRAKTER: Men Endre
Johansen kan likevel avsløre at Aker Solutions
kan være interessert i Shtokman.
(Foto: AKER SOLUTIONS)

– …alt må kunne overleve
40 minusgrader…

Egil Messmer, administrerende direktør i
Rogaland Planbygg

GåR FOR SHTOKMAN: FMC Technologies satser
mye på å levere juletrær som disse til
Shtokman. (Foto: FMC TECHNOLOGIES)
MYE GASS: Enorme mengder gass skjuler
seg i grunnen på Shtokman.

og Magnus Birkenes

Russerne, franskmennene og nordmennene i Shtokman Development AG, på vegne av operatør Gazprom, har endelig startet utlysningene av tendere for det omfattende Shtokmanfeltet i Barentshavet. Til sammen er 19 kontrakter lagt ut, og femten av disse har må man søke om mer innsyn og informasjon om allerede innen 8. juni.

En av de største er trolig EPC-kontrakten (Engineering, Procurement and Construction; ingeniørtjenester, fremskaffelse og bygging) av subsea-anlegget. Det er også lyst ut en EPCI-kontrakt på stigerør og service lines (EPCI-kontrakter tilsvarer en EPC-kontrakt, men omfatter også installasjonsarbeid). I tillegg til disse lyses det ut kontrakter for installasjon av subsea-anlegget, EPCI for fiberoptisk kabler, EPCI for strømningsrør, separate kontrakter for leveranser og installasjon av to eksportrør på 550 kilometer, sementvekter til eksportrørene og EPC-kontrakten for manifolder til eksportrørene.

En annen viktig biten av utbyggingen, planlegging og bygging av konstruksjonsleiren og boligområdet på land, er også lyst ut. Her er blant annet et par norske tungvektere svært aktuelle for jobben.

Noen selskaper har allerede fått invitasjonen i posten, noen akter å invitere seg selv. Summene det er snakk om, er unektelig enorme.

Aker Solutions kan «jage» Shtokman
Selskaper med base i Norge har tidligere klart å kapre kontrakter på prosjektet, blant annet har Aker Solutions sikret seg FEED-kontrakten for en flytende produksjonsenhet til prosjektet. Nå øyner flere selskaper håp om å sikre seg flere kontrakter på Shtokman, og flere selskaper har også blitt invitert av Shtokman Development AG til å delta i anbudsrundene. Ett av selskapene som kan være aktuelle for flere av kontraktene som nå er lyst ut, blant annet EPCI-kontrakten for service lines og stigerør og EPC-kontrakten for subsea-anlegget til feltet, er Aker Solutions.

– Vi vurderer hvert prosjekt fra et forretningmessig perspektiv, og det er klart at er et prosjekt interessant, så vil man vurdere å «jage» det prosjektet, forteller kommunikasjonssjef Endre Johansen hos Aker Solutions subsea-avdeling til Oilinfo Weekend.

Johansen understreker at selskapet har en politikk om å ikke kommentere hvilke kontrakter selskapet byr på eller ikke.

– På generell basis er prosjekter i arktiske strøk, hvor Aker Solutions har mye erfaring og kompetanse, interessante, sier Johansen til Oilinfo Weekend.

Omfattende kontrakt
Kontrakten for subsea-anlegget er en såkalt EPC-kontrakt, som dermed inkluderer både ingeniørtjenester, fremskaffelse og produksjon av selve anlegget. I tillegg inkluderer kontrakten vedlikeholdstjenester for de første årene feltet er i operasjon.

Utstyret som skal leveres inkluderer blant annet 20 undersjøiske juletrær, seks brønnrammer med plass til fire brønner i hver, 20 våtgassmålere, elektrohydraulisk kontrollsystem, verktøy til å utføre installasjon og intervensjon samt tilkoblingssystemer for strømningsrør og navlestrenger.

FMC: – Veldig interessert
Et annet selskap med base i Norge som kan være aktuelt for kontrakten, er FMC Technologies på Kongsberg. Selskapet er et underbruk av amerikanske FMC Technologies, men direktøren for selskapets subsea-virksomhet, Tore Halvorsen, sitter på Kongsberg, og avdelingen er også ledende i teknologiutviklingen i selskapet. Nå satser FMC hardt på å sikre seg subsea-kontrakter på Shtokman.

– For det første er Shtokman ett av de viktigste prosjektene som vi ønsker å vinne, og Russland er helt klart et prioritert satsingsområde for FMC. Det som er viktig for oss er å forberede oss til å kunne levere fra Russland, og arbeidet med disse forberedelsene har pågått i mange år. Vi har blant annet opprettet en avdeling på et polyteknisk institutt i St. Petersburg, og vi har hatt et trainee-program for russiske ingeniører gående her i Kongsberg i ett og et halvt års tid. Vi arbeider med en planlagt oppbygging av vår kapasitet i Russland, nettopp for å være i stand til å gjøre en best mulig jobb på prosjekter som Shtokman. Dette er en viktig satsing for oss, sier Lars Ole Bjørnsrud, kommunikasjonssjef hos FMC Technologies på Kongsberg, til Oilinfo Weekend.

FMC Technologies har levert brønnhodesystemer og tørre ventiltrær til Russland tidligere, men har foreløpig ikke noen sterk subsea-tilstedeværelse i landet, der Shtokman er det første virkelig store subsea-prosjektet.

– Vi bygget faktisk en struktur for StatoilHydro i Murmansk i fjor, så vi har fabrikasjonserfaring i landet, og har gjort oss kjent med leverandørkjeden. Shtokman er et prosjekt med høy profil og store teknologiske utfordringer, og det syns vi passer godt med FMC, for vi er fokusert nettopp på å løse de mest krevende teknologiske utfordringene innenfor subsea. I Russland er det også potensial for mange slike utbygginger de neste tiårene, så det er ingen tvil om at dette blir et viktig marked for oss og bransjen framover, fortsetter Bjørnsrud.

Ti kontrakter onshore

Flere milliarder kroner skal også investeres onshore. I utgangspunktet er ti store kontrakter luftet i markedet. Blant de største finner man:

– En kontrakt for leie av midlertidige boligkvarter i Teriberka, hvor landbasen til Shtokman skal ligge.

– En EPC-kontrakt på hovedanlegget på LNG-fabrikken.

– En kontrakt for forberedelser av baseområde samt molo- og kaibygging,

– En kontrakt på arkeologiske utgravninger,

– En for midlertidige medisinske tjenester for personell

– En for å utføre en kartlegging av landområder nær Teriberka.

I tillegg til dette er det lyst ut kontrakter for utforming og bygging av arbeidsleiren. Det første trinnet av denne inkluderer brakker med kapasitet for 13.000 sengeplasser, en kontrakt for utforming, bygging og oppstart av en LNG eksportterminal, en kontrakt for klargjøring av området der LNG-anlegget skal ligge og en EPC-kontrakt for to åtte kilometer lange onshore rørledninger. Infrastrukturen i Teriberka er per i dag ikke-eksisterende, og det er nok å ta tak i.

Hvis tiden tillater det
To store, erfarne norske kontraktører er aktuelle for tilretteleggingen og byggingen av landbasen: Rogaland Planbygg og Malthus. Begge har i flere år posisjonert seg for dette.

– Vi er offisielt invitert til å delta i budrunden, og forbereder oss nå på å legge inn et tilbud på landbasejobben. Jeg anslår at totalverdien på byggetrinnene for landbasen er på rundt 1,5 milliard kroner, så det er en omfattende jobb. Vi har via vårt kontor i St. Petersburg skaffet oss de nødvendige sertifiseringene for jobben av Gazprom, og vi har tilgjengelig det vi trenger av folk i Russland for å gjøre jobben, sier administrerende direktør i Rogaland Planbygg, Egil Messmer, til Oilinfo Weekend.

Han legger til at hans selskap i perioden fremover har svært mye arbeid, og i lys av det faktisk må vurdere om de har tid. I tillegg er det nok av fallgruver å passe seg for. Rogaland Planbygging hadde ansvaret for blant annet basen på Mongstad. Det var 2.500 sengeplasser og 1.000 kontorer, noe som er 1/5 av hva som kreves på Shtokman. Jo større oppdrag, dess større ansvar.

– Kraftgeneratorer, sprengning, gjerder, vakter, mat, vann, avløp, kloakk; det er utrolig mange detaljer som skal stemme på et slikt prosjekt, og alt må kunne overleve 40 minusgrader. Men vi har prekvalifiseringen i orden, sier Messmer.

Vil de ha verdens beste?
Norske Malthus er også en god kandidat for onshorejobben. Selskapets Internasjonale Direktør, Ivar Eggja, sier Malthus helt klart vil være med. De har allerede kontor i Russland, dialog med Gazprom og argumentene i bånn:

– Russisk standard holder ikke for å opprettholde effektivitet og motivasjon der oppe, og det føler vi at vi nå har overbevist både norske, franske og russiske eierinteresser om. En god camp er den beste investeringen du kan gjøre, og vi kan levere verdens beste løsning, sier Eggja ublygt. Hvor Malthus som standard leverer enkeltrom med bad, har russiske løsninger ofte sju-åttemannsrom.

Han sier feil i logistikk, basefunksjoner eller for dårlig infrastruktur lett kan føre til en dropp i effektiviteten på 25%:

– For et prosjekt med 4.000 mann involvert tilsvarer det rundt to millioner dollar i døgnet. Denne jobben kan på det meste engasjere 30.000 personer, og basen skal gjerne stå i ti år, sier Eggja til Oilinfo Weekend. Det vil likevel ikke stanse dem fra deltagelse.

Norsk kompetanse, på flere områder, er høyt verdsatt i Russland. Det var også en av grunnene til at StatoilHydro ble innlemmet i Shtokman Development. Nå kan lokket være av for de mye omtalte ringvirkningene.

Denne saken er hentet fra Oilinfo Weekend. Oilinfo Weekend er vårt ukentlige, mailbaserte nyhetsbrev som oppsummerer ukens nyheter og bringer frem menneskene bak nyhetene i oljebransjen. I tillegg presenterer vi mat/vin stoff, offshore-været og golftips.

Her bestiller du abonnement på Oilinfo Weekend . Tjenesten er gratis!
Weekend-redaksjonen kan tipses på magnus@oilinfo.no

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger