Sier nei til Yme-gransking

Publisert 4. februar 2013
Olje- og energiminister Ola Borten Moe vil ikke ha gransking av hvordan staten har håndtert Yme-prosjektet.

,

Yme-skandalen har store økonomiske konsekvenser, som kan gå ut over skattebetalerne, ifølge stortingsrepresentant for KrF, Kjell Ingold Ropstad.

Han skrev derfor et brev til olje- og energiminister Ola Borten Moe der han ville ha svar på om statsråden ville sørge for en gransking av hvordan styresmaktene har håndtert prosjektet.

Det skriver NRK .

– Prosjektet har hittil kostet nærmere 14 milliarder. Den norske stat og dermed skattebetalerne kan måtte ta det meste av regningen siden skattereglene gjør operatør og lisenspartere fradrag for 78 prosent av investeringskostnadene, skriver han i brevet.

Han vil ha en gransking slik at man kan unngå lignende hendelser i fremtiden, der man bygger en plattform i utlandet som har så store mangler at man ikke kan bruka den.

Det er den norske delen av oljeselskapet Talisman som er operatør på Yme-feltet, mes det er nederlandske SBM som har bygd plattformen. Byggingen skjedde i Abu Dhabi.

Borten Moe mener at det er operatøren og de andre rettsinnehaverne som er ansvarlige for gjennomføringen av prosjektet, og at en gransking av styresmaktene derfor ikke vil være på sin plass.

– Jeg forventer at alle de involverte selskapene vurderer hvilken lærdom de kan ta av dette prosjektet, skriver han i brevet.

Om skattepengene sier han at det i dag ikke kan sies hvem det er som må ta regningen.

– Gitt de mange usikkerhetsfaktorene i Yme-prosjektet er det per i dag ikke mulig å fastslå hvem som til slutt vil måtte bære de ulike kostnadselementene i prosjektet, og hvor stor del av de totale prosjektkostnadene som vil falla inn under skatteregimet for petroleumsvirksomhet.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger