Publisert 17. april 2007

For første gang står den globale oppvarmingen på dagsordenen i FNs sikkerhetsråd. Storbritannia vil tirsdag forsøke å overbevise de andre medlemmene om at klimaet også er en trussel mot fred og stabilitet., Fra møte i FNs sikkerhetsråd i FN-bygningen i New York
i januar i år. (Foto: FN/Ryan Brown)

NTB

Den britiske utenriksministeren Margaret Beckett skal lede møtet hvor temaet fortsatt er kontroversielt for mange regjeringer. Ikke minst for Bush-administrasjonen som har kjempet iherdig mot forpliktende kutt av klimagassene.

Utsendinger fra to eller tre land som er hardt rammet av den globale oppvarmingen, vil også delta på møtet. Blant dem er delegater fra Maldivene, øygruppen som kan forsvinne i havet hvis temperaturstigningen fortsetter.

Enkelte medlemmer, som Russland og Kina og noen utviklingsland, er skeptiske til å bringe klimaproblemene inn for Sikkerhetsrådet, som først og fremst har i oppgave å håndtere internasjonale sikkerhetstrusler. De mener at klimatrusselen hører hjemme i andre FN-organer.

– Vi er lunkne på grunn av forumet det diskuteres i, sier Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin. – Sikkerhetsrådet er ikke det rette stedet for debatten. Vi holdt ingen avstemning, men det var ikke mye entusiasme, sier han.

Britene mener at den globale oppvarmingen vil nøre oppunder allerede eksisterende konflikter. Faren for konflikt og ustabilitet vil dessuten øke på grunn av millioner av klimaflyktninger, heter det i et rundskriv som ble delt ut til Sikkerhetsrådets medlemmer 5. april.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger