Publisert 4. februar 2000

– Regjeringen vil opprette en eksportfinansierings-ordning i statlig regi for å sikre gode eksport-finansieringstilbud til norsk industri, sier Stoltenberg.

Regjeringen oppretter en overgangsordning som skal sikre eksportfinansieringen til den statlige ordningen er på plass. Proposisjonen som fremmer en slik ordning legges frem i statsråd i dag, med tilsagn om å gi lån innenfor en ramme på 30 milliarder kroner, melder Statsministerens kontor.

Videre meldes det at et statlig organ skal overta ordningen med subsidierte fastrentelån (CIRR-lån), den såkalte 108-ordningen, mens muligheten til å velge et CIRR-kvalifisert lån til markedsrente framfor fastrente vil bli videreført. Etter overgangsperioden vil disse overtas av det kommende, statlige organet. I dag administreres ordningen av Eksportfinans. Eksportfinans vil også få ansvar for å administrere overgangsordningen.

– En statlig eksportfinansieringsordning skal være robust, pålitelig og kostnadseffektiv. Den skal sikre norsk eksportindustri konkurransedyktige vilkår, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Ifølge meldingen vil det statlige organet stå for eksportfinansieringstilbudet i Norge med innlån fra statskassen. Ordningen vil kunne tilby kundene både offentlig støttede lån og lån til markedsrente, hvilket kan være nyttig i tider med uro i finansmarkedene og få alternative finansieringskilder.

– I en slik situasjon er det viktig at staten sørger for stabile rammebetingelser for norske eksportbedrifter, sier Stoltenberg.

– Regjeringen mener at eksportbedriftene best kan sikres med en statlig ordning. Særlig i den uroen vi nå har i internasjonal økonomi er det viktig at finansieringen er trygg og forutsigbar, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

– En permanent løsning skal være på plass senest 1. juli 2012. Det vil umiddelbart bli opprettet en overgangsordning administrert av Eksportfinans. Overgangsordningen skal sørge for fortsatt utbetaling av CIRR-kvalifiserte lån med CIRR-rente (108-lån) eller markedsrente fram til den statlige ordningen er på plass, sier Giske.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger