Publisert 7. desember 2006

Svartisen kraftverk i Nordland får installert et ekstra aggregat i 2009. – Dette vil gi oss større fleksibilitet og vi blir mindre sårbare, sier konserndirektør Jørgen Kildahl i Statkraft. Kraftverket er idag ute av drift på grunn av havari.

Svartisen kraftverk. Foto: Statkraft

Det nye aggregatet er planlagt med en installert effekt på 250 MW, som er noe mindre enn det som er der i dag. Det vil kunne produsere kraft tilsvarende forbruket til om lag 75 000 husstander.

– Med et ekstra aggregat på plass får vi bedre fleksibilitet, både til å øke produksjonen samtidig som vi blir mindre sårbare, sier Jørgen Kildahl, konserndirektør for produksjon og marked i Statkraft til Petro.no.

Han anslår at det nye aggregatet vil være på plass i løpet av 2009.

Kraftverket er i dag ute av drift på grunn av havari.
– Reparasjonsabeidet pågår døgnet rundt, og vi regner med å gjenoppta produksjonen innen mars 2007. Da vil en hovedkomponent i aggregatet, en såkalt stator, være skiftet ut, sier Kildahl.

Havari

Svartisen kraftverk har vært rammet av uhell og driftsstans det siste året. Aggregatet ble utsatt for store påkjenninger som følge av hyppige kortslutninger på sentralnettet under en orkan i januar i år.

Skadene førte til et havari første gang i august og etter kort drift enda et havari 24. oktober. Årsaken til begge havarier har vært sterk varmeutvikling i statoren – en sentral del i aggregatet.

Svartisen kraftverk ble satt i drift i 1993 med ett aggregat på 350 MW. Samtidig ble tunnelveier og bygningstekniske forberedelser gjort klart for enda ett aggregat.

Middelårsproduksjon for kraftverket i dag er 2,2 TWh, tilsvarende årsforbruket til om lag 110 000 husstander. Kraftverket får vann fra Storglomvatn som er et av Norges største magasiner. Det har en kapasitet på 3,5 mrd m3 som tilsvarer 4,9 TWh. Kraftverket eies av Statkraft med 70 prosent og Nordland fylkeskommune med 30 prosent.

Kan tape en halv milliard kroner

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger