Publisert 31. mai 2007

Tidligere direktør i Sintef Petroleumsforskning, David Lysne, er i Trondheim tingrett frifunnet for korrupsjon. Retten mener Økokrim ikke har greid å bevise sine påstander godt nok.

NTB

David Lysne ble frikjent

Trondheim tingrett har ikke funnet det bevist at David Lysne – tidligere sjef for Sintef Petroleumsforskning (SPF) – har utbetalt penger til personer høyt oppe i det iranske oljemiljøet for å sikre Sintef en kontrakt på 6 millioner dollar, eller 36 millioner kroner, på grensen til Irak.

Økokrim la i forrige uke ned påstand om at Lysne skulle fengsles i 90 dager for grov korrupsjon. Trondheim tingrett mener imidlertid at Økokrim ikke har greid å sannsynliggjøre at Lysne har gjort seg skyldig i korrupsjon.

Nederlag for Økokrim
– Vi er glade for at retten, i likhet med forsvaret, er kommet til at det ikke foreligger noen bevis for korrupsjon. Dette er en stor lettelse for David Lysne og hans familie, sier advokat Bjørn Stordrange som har forsvart Lysne i retten.

Han er tilfreds med at retten har konstatert at Lysne er blitt trodd på at det er blitt foretatt tjenester for de betalingene Sintef PF overførte til kontaktene i Hinson Engineering Ltd. Det er heller ikke bevist at pengene kom fram til de personene i Iran som Økokrim mente var mottakere.

– Dommen er et nederlag for Økokrim som kom i skade for å la seg påvirke av media og enkeltaktører med en særskilt angenda, sier Stordrange til NTB.

– Fornuftig å ha medhjelpere
Bakgrunnen for saken er at SPT engasjerte konsulentfirmaet Hinson Engineering etter å ha vunnet en kontrakt til 7 West Zagros-feltet i Iran. Det er betalingen til dette firmaet Økokrim mente var korrupsjon. I dommen skriver dommeren derimot at det virket fornuftig av Sintef PF å engasjere medhjelpere som kjente til iransk språk og forretningskultur. Retten peker på at Iran er et spesielt vanskelig land å arbeide i.

– I vår tid er det vanlig å inngå kontrakter om bistand fra såkalte informasjonsrådgivere, markedsførere, promotering av virksomhet, public relations mv. Etter rettens vurdering gir avtaleteksten i seg selv ikke tilstrekkelig grunnlag for å fastslå at det foreligger korrupsjon, heter det i dommen.

Verken for korrupsjon eller det andre tiltalepunktet, som gikk på at Lysne avsluttet kontrakten med sine iranske rådgivere for sent, finne domstolen sterke nok argumenter for å idømme straff.

– Angrer ikke
Økokrim startet etterforskning av saken i 2005 etter en anmeldelse fra fagforbundet NOPEF. Før dette skjedde, hadde seniorforsker Erik Lindeberg, som også var styremedlem i SPF, forgjeves forsøkt å få styret til å reagere på avtalene om Iran-kontrakten.
– Jeg angrer ikke på at jeg valgte å stå fram. Sintef har vedtatt en bot, og internt har den ført til store forandringer. Vi har fått større oppmerksomhet rundt slike spørsmål. Vi har fått bedre prosedyrer og metoder, og har også opprettet et eget etikkombud som følge av denne saken, sier Lindeberg til Dn.no.

Fakta
* Sintef petroleumsforskning (SPF) inngikk i februar 2002 kontrakt med selskapet Oil Industries Engeneering and Construction Overseas Ltd. (OIEC) om levering av konsulenttjenester for prosjektet 7 West Zagros Fields i Iran. SPF skulle inngå avtalen blant annet sammen med sin joint venture partner National Iranian Oil Company Research Institute of Petroleum Industry (RIPI).

* Kontraktsverdien var på 6 millioner dollar.

* I mars 2002 inngikk PF også en avtale med Hinson Engeneering Ltd., et selskap registrert på Jomfruøyene. Ifølge denne avtalen skulle Hinson utføre konsulenttjenester for SPF i forbindelse med West Zagros-prosjektet.

* Som vederlag skulle Hinson motta 6 prosent av den internasjonale delen av kontraktsverdien for West Zagros-prosjektet, til sammen vel 254.000 dollar.

* Før Hinson-avtalen ble avsluttet i oktober 2003, ble det foretatt to utbetalinger på 76.328 og 25.443 dollar til Hinsons bakkonto i Sveits.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger