Publisert 4. februar 2000

Siri Meling (H) om petroleumsvirksomhet i nord, om de neste fem års utfordringer og fremtidens energimiks.

– økt satsing på petroleumsvirksomhet i Nord-Norge er viktig av to grunner: Muligheten aktivitet gir for nye arbeidsplasser og oppbygging av industri i den nordlige landsdelen, samt produksjonshorisonten fremover, sier Siri Meling (H) i energi- og miljøkomiteen.

– Etter 2020 må vi gjøre nye funn. Med lang tid fra funn til produksjon, er det viktig å legge grunnlaget. Det er også viktig med tanke på de viktige markedene våre, som EU, så vi fremstår som en stabil leverandør fremover, fortsetter hun.

Meling er helt overbevist om at Lofoten og Vesterålen er nødt til å åpnes for petroleumsvirksomhet. Og det må gjøres raskt.

– Om det hadde vært opp til oss, hadde vi allerede satt i gang en konsekvensutredning. For alle som er skeptiske for om man får noe igjen, så er Hammerfest et slående eksempel på de lokale og regionale ringvirkningene, sier hun til Petro Media News.

Tidligere denne uken sa miljøvernminister Bård Vegar Solhjell at Lofoten og Vesterålen var helt uaktuelt å åpne for petroleumsvirksomhet.

– Det er velkjent hvor SV står der. Men jeg ser utfordringer selv også. Blant er det utfordringer knyttet til infrastruktur. Landsdelen trenger bedre infrastruktur for å kunne benytte seg av mulighetene som kommer av at industrien beveger seg nordover. Der har vi foreslått å gi noen millioner til Lofoten og Vesterålen, sier Meling.

Miljø- og energikomitemedlemmet forteller at i et femårsperspektiv er det et par ting hun ser på som spesielt viktig å se nærmere på knyttet til norsk sokkel.

– Kostnadsutviklingen må det gjøres noe med. Så lenge det er gode tider, takler vi høye kostnader. Men det blir vanskeligere når tidene ikke er like gode. Det dreier seg om å være robuste i møte med fremtiden, sier hun, og utdyper.

– Enkelte faktorer er det ikke så mye å gjøre med, for eksempel globale priser. Men todelingen i økonomien i Norge er en utfordring, og lønn er blant annet en ting som må sees nærmere på, forklarer hun.

Den andre tingen hun ser på som viktig de neste fem årene, er å styrke utvinningsgraden. Blant annet mener hun det da må gjøres endringer i skattesystemet.

– Vi må få opp utvinningsgraden. Da vil vi også prøve å endre på skattesystemet., forsøke å vri det for å kunne øke utvinningen. Men det er viktig at dette ikke skal fungere som skatteletter for industrien. Dessuten vil vi forsøke å få Petoro ut av statsbudsjettet, for å få større fleksibilitet til å møte utfordringene som kommer. Den tredje biten som også blir viktig er å sikre nok tilflyt av kompetanse, forklarer hun.

På spørsmål om hvordan hun ser for seg fremtidens energimiks, og hvorvidt man må bevege seg mer bort fra fossil energi til fornybar, svarer hun slik:

– Her er det flere forhold. På EnergiRike-konferansen sa Hans Henrik Ramm noe interessant. Kanskje vi bare er i petroleumsnæringens barndom. Det som er utfordringen fremover er ikke bruken av fossil energi, men utslippene. Jeg er helt overbevist om at det kommer teknologi i fremtiden som vil hindre de store utslippene. Sånn sett er jeg teknologioptimist, og er sikker på at disse kodene vil knekkes. Samtidig, som energinasjon må vi også ta ut potensialet i det fornybaree. Og vann, vind og sol er evigvarende ressurser på annet vis enn det fossile.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger