Publisert 4. februar 2000

Siv Jensen gikk rett til topps i Natur og Ungdoms kåring av Norges miljøversting. – Jensen er en verdig vinner, mener Ingeborg Gjærum.

Folk hadde anledning til å stemme via internett i hele juli, og over 1.000 stemmer kom inn. De tre som fikk flest stemmer, Siv Jensen (35 prosent), Jens Stoltenberg (24 prosent) og Statoil (15 prosent), gikk til finale under Natur og Ungdoms sommerleir i Lofoten.

Der stemte de over 200 leirdeltakerne fram det de mener er landets største miljøversting.

– Både Stoltenberg, Jensen og Statoil var verdige vinnere. Jensen var i utgangspunktet nominert for å lede et parti som ikke klarer å bestemme seg for om de tror på klimaproblemet, men de siste dagers vanvittige uttalelser om oljeboring i Lofoten og Vesterålen har nok hjulpet henne frem til seier, sier Ingeborg Gjærum i en pressemelding.

De nominerte i kåringen var (med Natur og Ungdoms begrunnelse):

1) Jens Stoltenberg – Stoltenberg har ledet den rødgrønne regjeringen gjennom fire år, men uten å få bukt med verken Norges klimagassutslipp eller tapet av norsk natur. Med et rekordhøyt engasjement for miljøet i befolkningen, hadde Stoltenberg alle muligheter til å føre en aktiv miljøpolitikk. Han misbrukte muligheten.

2) Statoil – Norges skitneste selskap. Denne gjengen har de siste årene stått ansvarlig for investeringer i skitten canadisk oljesand, og bygger nå et forurensende gasskraftverk på Mongstad. De gjør seg klare for oljevirksomhet i Alaska og på russisk side i Barentshavet, og leder an i kampen for å få åpnet Lofoten og Vesterålen for oljevirksomhet. Og om du ikke visst det, så eier dem 35 prosent av Goliat også.

3) Siv Jensen – Jensen leder et parti der mange fremdeles tviler på om klimaproblemet i det hele tatt finnes. Say no more.

4) Terje Riis-Johansen – Som den tredje Senterparti-statsråden i olje- og energidepartentet har Riis-Johansen videreført en politikk for økt forurensing. Oljeindustrien har fått herje fritt som de vil, mens det etter fire år fremdeles ikke er investert i noen nye vindkraftprosjekter i dette landet.

5) LoVe Petro – En nordnorsk lobbyorganisasjon som jobber knallhardt for å få åpnet Lofoten og Vesterålen for oljevirksomhet. Med skremselspropaganda om fraflytting og forvitring, forsøker de å skremme folk i Lofoten og Vesterålen til å ønske oljeindustrien velkommen. Hvilket de foreløpig ikke lykkes særlig godt med (heldigvis.)

6) Liv Signe Navarsete – Lukten av asfalt ser ut til å være blant Liv Signe Navarsetes favoritter. Gjennom snart fire år, har hun sikret storsatsing på veiutbygging, mens tiltak som rushtidsavgift fremdeles gjenstår. I hennes transportplan for årene frem til 2020, legger hun opp til at utslippene fra transportsektoren fremdeles skal øke.

7) Høyre – Partiet som har lovet at miljø ikke skal få stoppe oljeboring. «Vi tar ingen forbehold om at miljø- og ressursspørsmål skal hindre oljeboring i Lofoten og Vesterålen» har Høyres Bent Høie uttalt. Så vet vi det. I samme slengen har partiet gått inn både for atomkraft og økt vassdragsutbygging.

8) Per Sandberg – Få har vært mer ivrige etter å få rullet ut asfalten enn Frps Per Sandberg, som han selv sier det: FrPs norgeskart har 2500 kilometer motorvei mellom de største byene. Det Norgeskartet vil vi gjerne slippe.

9) Oljeindustriens landsforening – Mest mulig olje fortest mulig skal redde verdens klima. Noe slikt ser ut til å være mottoet for oljeindustriens egen bransjeorganisasjon. Til tross for at denne regjeringen har gitt dem flere områder enn noen regjering noensinne tidligere har gitt oljeindustrien, setter de seg fremdeles ned og sutrer

10) Helga Pedersen – Vi har to oljeministere og ingen fiskeriminister, sa lederen i Norges Fiskarlag og oppsummerte igrunnen Helga Pedersens fire år som fiskeriminister godt. Dama er gira på olje og forurensing, ikke fisk og miljø. Synd men sant.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger