Publisert 4. februar 2000

Sjansen for oljeutslipp og uhell utenfor Lofoten, Vesterålen og i Barentshavet er liten, men om uhellet først er ute vil konsekvensen bli store heter det i grunnlaget for den nye forvaltningsplanen.

SKREKKSCENARIOER: Bjørn Fossli Johansen viste
til ulike scenarioer i tilfelle utslipp. Ill. Faglig forum

Både leder for Bjørn Fossli Johansen og miljøvernminister Erik Solheim understrekte at dagens rapport fra Faglig forum ga et bedre og mer detaljert grunnlag for arbeidet med Forvaltningsplanen som skal legges frem senere i år. Selv om både fiskeri, bunndyrfauna og klimaendringer var hete temaer for Solheim, så var dagens store spørsmål knyttet til potensiell oljeboring i områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Barentshavet.

Ifølge rapporten var det lite sannsynlig at det ville foregå utslipp i områdene, men at i tilfelle utslipp ville konsekvenser være betydelige. Fiskebestanden har også vært tatt opp gjentatte ganger, men Faglig forum viste at både silde- og torskebestanden klarer seg greit i tilfelle uhell, mer usikkert er det derimot for sjøfuglen.

– Sannsynligheten for akutt forurensing i området vurderes å ikke endre seg vesentlig i 2025, heter det i rapporten.

Videre heter det at rammevilkårene for miljø i området er meget strenge. «Det vil derfor kun være utbetydelig mengde planlagte utslipp». Dette vil selvfølgelig avhenge av hvilke avgjørelser som tas med tanke på petroleumsvirksomhet.

– Det er liten sannsynlighet for store uhell i området, men i tilfelle uhell og utslipp vil konsekvensene være store, forteller Fossli Johansen.

I tilfelle uhell vil områdene i Nordland fem og seks være mest utsatt for de største konsekvensene påpeker Fossli Johansen videre.

Lite nytt
– Denne rapporten viser ingen kjempesensasjoner, men vi får mer detaljert kunnskap. Dette er den reelle konsekvensutredningen, den viser konsekvenser av all menneskelig aktivitet i disse områdene.

Fossli Johansen påpekte i sin fremleggelse at det er de sørligste områdene som vil kunne oppleve de verste konsekvensene i tilfelle utslipp. Her påpekt han også spesielt et scenario som viste at et stort utslipp utenfor Røst vil ha enorme virkninger på miljøet. I dette tilefellet var igjen sjøfuglen som ville lide. De siste årene har ebstanden av sjøfugl sunket, noe som bekymret forskerne. Også klimaendringene og en stadig forsuring av havet var usikkerhetsfaktorer som gjorde Erik Solheim usikker på fremtiden.

– Som miljøvernminister, og som SVer vil jeg ikke gå inn for oljeboring. Denne rapporten viser hvilke konsekvenser all menneskelig aktivitet har i dette området, og det kommer ikke frem argumenter for oljeboring. På det punktet på det gjøres avveininger i forhold til andre faktorer som næringsliv, arbeidsplasser og teknologiutvikling, sier Solheim.

Få konsekvenser av boring
Rapporten gikk også inn på hvilke konsekvenser hver enkelt boreoperasjon har på miljøet.

– Miljøundersøkelser som er gjennomført etter boring, viser at omfanget av nedslemming er avgrenset lokalt og at normal tilstand oppnås i løpet av relativt kort tid, heter det i rapporten.

Det understrekes at avtrykket på havbunnen etter hver boring er marginal, og selv om omfanget økes geografisk vil ikke konsekvensene bli større. Også utslipp av restmengder av produsert vann vil være så små at det ikke forventes målbare konsekvenser.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger